2017-01-10 10:31:13• hírek • Agerpres.ro

Mínusz 30 foknál is hidegebb volt Bodzafordulón

Mínusz 32 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála kedden reggel a bodzafordulói (Întorsura Buzăului) meteorológiai állomáson - ez eddig az idei tél legalacsonyabb hőmérséklete.

Viorica Ienea szolgálatos meteorológus szerint a legalacsonyabb hőmérsékletet reggel fél nyolc körül mérték.

"Fagyos éjszaka volt. A hőmérséklet mínusz 27 és 30,5 Celsius-fok között ingadozott. A legalacsonyabb értéket 7 óra 30 perckor érte el, ekkor mínusz 32 Celsius-fok volt, nyolc órára a hőmérő higanyszála -31,8 fokra emelkedett" - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Viorica Ienea.

Az előrejelzések értelmében szerdától havazás valószínű, ezért enyhül a fagy.

A meteorológusok szerint az idei az utóbbi évek egyik legkeményebb tele, mert hetek óta éjjel-nappal alacsony a hőmérséklet. Bodzafordulón újév előtt mínusz 24,2 Celsius-fokra hűlt a levegő hőmérséklete és azóta nem mértek pozitív értéket.

Hivatalosan az utolsó fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékleti értékét, mínusz 35,8 Celsius-fokot, 2005. február 8-án mérték, Bodzafordulón, hasonlóra nem került sor 1939 óta.

Keddre virradóan rekord hideget regisztráltak Nagyszebenben is: mínusz 29 Celsius-fokot mértek - tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Mihaela Stăncescu, a regionális meteorológiai szolgálat ügyeletese.

Az idézett forrás szerint ezen a napon az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 28 Celsius-fokot, 1968-ban mérték.

Hargita megyéből Csíkszeredában mérték kedden reggel az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét: mínusz 29 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

A megye többi településén is erős fagy volt kedd reggel: Gyergyóalfaluban mínusz 26, Székelyudvarhelyen mínusz 25, Maroshévízen mínusz 23 Celsisu-fokig hűlt a levegő, a Bucsin-tetőn pedig mínusz 20 fokot mértek reggel - tájékoztatott a Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Mihaela Stăncescu.

A Hargita megyei lakosság hozzászokott az ehhez hasonlóan alacsony hőmérsékleti értékekhez, hiszen minden évben hosszú és fagyos téllel kell megbirkózniuk. A hajléktalanok számára azonban különösen nehéz ez az időszak.

Kedd reggel Csíkszeredában kihűlve találtak rá egy 39 éves nőre, akiről köztudott, hogy pszichikai problémákkal küzd, és az utcán él. A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint 21,1 Celsius-fokos volt a testhőmérséklete, amikor rátaláltak, majd az elsősegélynyújtást követően 35,3 fokra emelkedett. A nő eszméleténél volt, amikor a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályára szállították.

Egy 39 éves, székelyudvarhelyi férfira a csíkszeredai vasútállomáson találtak rá a járőrök, és bekísérték a hajléktalanszállóra.

A csíkszeredai közművek igazgatója, Fekete Anna szerint a fűtésszolgáltatás problémamentesen működik a városban, nem kaptak jelentést az alacsony hőmérséklet okozta esetleges meghibásodásokról.

Az előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest enyhül az idő Hargita megyében: a keddről szerdára virradó éjszaka mínusz 20, szerdáról csütörtökre virradóra pedig mínusz 15, mínusz 18 Celsius-fok körül alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, és havazásra is számítani lehet.

A januári hónap Hargita megyei hidegrekordját az 1985-ös esztendő tartja, amikor mínusz 38,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: