2012-02-13 16:17:02• hírek • Kocsis Zoltán

Megemelte a béreket az Electrolux, de nincs egyezség

Immár tizenötödik napja áll a termelés a szatmárnémeti Electrolux gyárban, miután a vezetők intézkedéseit követően a munkások beszüntették a munkát és az utcára vonultak.

A gyár munkásai három napig tüntettek Szatmárnémeti utcáin, az elmúlt egy héten viszont csak „csendben" folyt a tiltakozás. A létesítmény vezetői úgy döntöttek, kitiltják az alkalmazottakat a gyár területéről, hétfő reggel mégis megnyitották a kapukat előttük.

A munkások reggel hét és kilenc óra között bemehettek a gyárba, hogy képviselőik ismét tárgyalhassanak a gyár vezetőségével. Eredménytelenül. Mindkét fél dolgavégezetlenül távozott, a tiltakozók pedig abban reménykednek, hogy hétfőtől a munkaügyi minisztérium képviselője közvetít majd közöttük és főnökeik között.

Végre kifejtette álláspontját az Electrolux vezetősége is, amely hétfőn egy sajtóközleményben foglalt állást az elmúlt hetek eseményeivel kapcsolatban. Ezek szerint az Electrolux európai részlegének vezetői Dietmar Bloemert és Martin Rusneacot hatalmazta fel azzal, hogy tárgyaljanak az elégedetlenkedőkkel.

Három napig az utcára vonultak a tiltakozók

A sajtóközlemény szerint az Electrolux és a szakszervezet vezetői már a legtöbb pontban egyezségre jutottak a 2012-es kollektív munkaszerződés pontjai kapcsán. A közlemény kihangsúlyozza, hogy a gyár vezetői az idei évben már végrehajtottak béremelést, elbocsátás esetén hajlandóak nagyobb végkielégítést biztosítani, nem vágják le az élelmiszerjegyeket és továbbra is fenntartják a hűségbónuszt, ami egy havi fizetés 20%-a is lehet akár.

„Bízunk benne, hogy ezek az ajánlatok bizonyítják az Electrolux rugalmasságát és nyitottságát, egyben pedig konstruktív tárgyalások folytatására ösztökélnek", áll a közleményben. A gyár vezetői bíznak benne, hogy „a kialakult helyzetet mihamarább sikerül megoldani, mindkét fél számára kedvező módon".

Szerettük volna megkérdezni, hogy mi a szakszervezet válasza és véleménye ezzel kapcsolatban, de sajnos Sorin Faur szakszervezeti vezető egész nap nem válaszolt telefonhívásainkra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: