2015-09-14 18:01:12• hírek • MTI

Mintegy 5000 szír menekültet alkalmaznának a cseh cégek

Mintegy 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek - közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján.

Szerinte a szírek csehországi alkalmazásának feltétele, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek és tiszteletben tartsák a cseh törvényeket.

"Mi azonnal képesek vagyunk vállalatainkban akár 5000 szír felvételére, de ennek feltétele, hogy megfelelő végzettséggel rendelkezzenek, dolgozni akarjanak és betartsák a csehországi élet törvényeit és szabályait" - jelentette ki Hanák. Elmondta: a szám annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a szövetség több tucatnyi nagy csehországi iparvállalat megkérdezésével készített.

Ugyanakkor a szövetség feltételezi, hogy a cseh iparvállalatokban ennél is nagyobb számú menekültet tudnának alkalmazni.

"Azzal számolunk, hogy a menekültek iránti igény még ennél is nagyobb lehetne" - mondta Milan Mostyn, a szövetség szóvivője. A szövetség a munkaügyi és népjóléti minisztériummal szeretné megvitatni egy átképzési ügynökség felállításának lehetőségét, amelyben a menekültek képzést és cseh nyelvtudást szerezhetnének.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-helyettes, aki maga is nagyvállalkozó, a hétfői kormányülés után azt mondta, hogy Csehországban jelenleg 104 ezer munkahely van betöltetlenül. Számos munkahelyre a cseh cégek ukrán állampolgárokat vettek fel, de a schengeni vízum elintézése rendkívül hosszadalmas.

"Nem értem, miért van ez így. Az egyik oldalon a cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, a másik oldalon ugyanakkor ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek. Ez káosz is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képtelen hatékonyan fellépni" - jelentette ki Andrej Babis.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: