2020-03-13 09:18:13• hírek • Szatmár.ro

Mintegy 30 százalékkal visszaesett az önkéntes véradók száma Szatmárnémetiben

Vérhiánnyal küzd a Szatmár Megyei Vérközpont, szinte egyik vércsoportból sincs néhány adagnál több most raktáron.

Dr. Doina Crișantól a vérközpont vezetőjétől megtudtuk mintegy 30%-kal megcsappant az önkéntes véradók száma ezekben a napokban. Mióta a koronavírus-járvány miatt sok helyen szigorított óvintézkedéseket vezettek be, a lakosság igyekszik kerülni a forgalmasabb helyeket. Ennek köszönhetően a vérközpontba se térnek be annyian mint eddig, napi szinten legalább 10 véradóval kevesebb érkezik a Károlyi úti központba.

A doktornő sokszor elpanaszolta már szerkesztőségünknek, hogy így is kevesen járnak vért adni, jó ha naponta 30-35-en megfordulnak a vérközpontban, most viszont még ennél is kevesebb a napi önkéntes véradók száma.

Mindezek okán a raktáron lévő vérplazma mennyisége is kritikusan lecsökkent, egyedül a nullás vércsoportból van még valamennyi raktáron, viszont az A2 RH +, A2 RH-, B3 RH+, B3 RH-, AB4 RH+, és AB4 RH- vércsoportokból csak alig van, vagy egyáltalán nincs készleten.

A központ vezetője továbbá azt is elmondta, a kialakult járványhelyzet miatt a vérközpontban is életbe léptek a véradók és a személyzet védelmét szolgáló óvintézkedések: a személyzet maszkot és kesztyűt visel, míg a véradók alá egyszer használatos lepedőt helyeznek el, a kézmosás pedig mindenkinek kötelező.

Dr. Doina Crișantól a Szatmár Megyei Vérközpont vezetője

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: