2010-09-03 23:09:41• hírek • Kocsis Zoltán

Mint a kezdés általában: nehéz

Magyarország simán kikapott Stockholmban, Románia nem bírt az albánokkal.

Minden kezdés nehéz, mondja a régi magyar közmondás, aminek igazát Magyarország és Románia labdarúgó válogatottja sietett is igazolni a 2012-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának első fordulójában. Stockholmban elég volt Wernbloom két fejese ahhoz, hogy Egervári Sándor csapata pont nélkül térjen haza. Karácsonkőn is két gól esett, ám a hazaiak legnagyobb bánatára ezen megosztoztak a csapatok, így meglepetésre Románia nem tudta legyőzni Albániát.

Svédországban a magyar válogatott Lipták, Lázár, Koman, Elek és Laczkó személyében öt kvázidebütánssal a soraiban futott ki a Rasunda stadion gyepére, nekik kellett szembe nézniük az Ibrahimovic vezette skandinávokkal. A magyar válogatott nem is okozott különösebb csalódást az első félidőben, mert bár a hazaiak uralták a játékot, Dzsudzsákék is eljutottak néhány ígéretes helyzetig, főleg kontrák után. Az egyik oldalon Toivonen, Bajrami majd kétszer Ibrahivomic (utóbbi két lehetőség igazi ziccer volt) állt közel a gólszerzéshez, a másik kapu előbb pedig előbb Gera fejese, majd Dzsudzsák beadás szerű lövése okozott komoly izgalmat.

A szünetben mindkét edző érdekes lépésre szánta el magát: levett a pályáról egy-egy PSV-játékost. Amint azt sejteni lehetett, Dzsudzsák hiánya járt komolyabb következményekkel, mivel Isaksson kapusnak amúgy sem volt túl sok dolga. A szünet után nem sokat váratott magára az első gól sem: Larsson beadását Wenbloom fejelte Lipták mellől a kapuba, megszerezve a svédeknek a vezetést.

Bár egy szép támadás végén Koman közel került az egyenlítéshez (az oldalhálót találta el), gólt ismét Wernbloom fejelt (az ezúttal előkészítőként remeklő, de a befejezéseknél meglepően halvány Ibrahimovic segítségével, aki nemes egyszerűséggel kilökte a védőt a labda alól.)

Az E csoport másik meccsén Moldova szintén 2-0-ra verte odahaza Finnországot, míg San Marino nem okozott gondot a vb.-döntős Hollandiának (0-5). A folytatásban Magyarország kedden Moldovát fogadja, ahol kötelező a győzelem.


Rudolf ezúttal nem lőtt gólt a svédeknek, mint két éve fotó: mlsz.hu
Rudolf ezúttal nem lőtt gólt a svédeknek, mint két éve fotó: mlsz.hu


Nem sikerült jobban Romániának sem a selejtezőbeli rajt, annak ellenére, hogy az Albánia elleni karácsonkői találkozón mindenki hazai győzelemmel számolt. A román csapat pedig már 30 másodperc után közel állt ahhoz, hogy ennek megteremtse az alapjait, amikor Florescu adott be balról, Beqaj kapusról kijött a labda, Marica belepiszkált, de a kapufa megálljt parancsolt. A játékszer ezt követően is Romániánál maradt, amely néha nyomasztó fölényben játszott, ám a csak a védekezéssel foglalkozó albánok ellen nehéz volt helyzetet kialakítani. Deac két jó lövését Beqaj védeni tudta, ezen kívül pedig csak a kósza beadásokra kellett figyelnie a hálóőrnek. Az szkipetárok támadójátékáról mindent elmond, hogy Curri veszélytelen emelésén kívül semmilyen feladatot nem adtak Lobontnak.

A második félidő elején ismét Marica került a figyelem középpontjába, aki ezúttal betalált ugyan, de a találatot les miatt jogosan nem adta meg játékvezető. Ezt követően maradt az első félidőben megszokott játék és egyre inkább megmutatkozott a román válogatott legnagyobb hiányossága: a középpályán senki nincs, aki kezébe vehetné a támadások irányítását. Ennek ellenére a 65. percben Florescu majdnem betalált egy kavarodás után, de Curri a gólvonalról menteni tudott. A 74. percben aztán Albánia is eljutott első helyzetéig, egy bal oldali beadásra Salihi érkezett a rövid saroknál, de pörgetése kapu mellé ment.

Az utolsó tíz percig kellett várniuk a nézőknek a gólokra: a 80. percben egy bal oldali szögletet Muresan fejelt le, a labdába Stancu ért bele, amely így meglepte a kapust, aki képtelen volt hárítani. Ezt követően azonban meglepő események következtek: Románia, ahelyett, hogy megpróbálta volna továbbra is nyomás alatt tartani a harmatos Albániát, inkább átadta a területeket, aminek gyorsan meg is itta a levét. Egy szabadrúgás után a 87. percben Muzaka fejjel kiegyenlített. Ez volt mellesleg az albánok első, kaput talált lövése! Sőt, könnyen nagyobb is lehetett volna a románok gondja, amennyiben a hosszabbítás perceiben Salihi lövésében kicsivel több erő lett volna...

A D csoport további meccsein Bosznia könnyed, 3-0-ás győzelmet aratott Luxemburgban, míg Franciaország hatalmas meglepetésre odahaza kikapott Fehéroroszországtól. Ennek az eredménynek a tükrében Románia kedden nem esélyesként lép pályára Minszkben...

Nehéz, nagyon nehéz út vezet Lengyelországba és Ukrajnába!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: