2013-01-31 08:43:14• hírek • Szatmár.ro

Minisztériumi főtitkárrá nevezték ki Kovászna prefektusát

A védelmi minisztérium főtitkárává nevezték ki Codrin Munteanut, Kovászna megye - magyarellenes megnyilvánulásai miatt is ismert - prefektusát.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a Kovászna megyei prefektusi tisztséget Dumitru Marinescu, Előpatak (Valcele) volt polgármestere veszi át. Minderről szerdai ülésén döntött a román kormány.
A kabinet döntése nyomán Codrin Munteanu a kormány Székelyföldről származó tagja, Mircea Dusa védelmi miniszter mellett folytatja munkáját.

Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei szervezetének elnöke, a megye önkormányzatának vezetője örvendetesnek tartotta, hogy a kormány belátta: Munteanu destabilizálja az etnikumközi kapcsolatokat a megyében. A politikus ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új prefektus tekintettel lesz a székely közösség érzékenységére, és közösen keresik majd a megoldásokat a megye fejlesztése és az etnikumközi kapcsolatok kérdéskörében.
A tavaly májusban prefektussá kinevezett Codrin Munteanu korábban a magyar feliratok és a székely szimbólumok elleni intézkedéseivel keltett feltűnést a 74 százalékban magyarok lakta székelyföldi megyében.

A prefektus több önkormányzati döntést is megtámadott a közigazgatási bíróságon. Például a sepsiszentgyörgyi városi tanács határozatát, amely a magyar nyelvű feliratozást is kötelezővé tette a reklámplakátokon, a Kovászna Megyei Tanácsnak azt a határozatát, amellyel a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumot az alapítójáról, Incze Lászlóról nevezték el, valamint Uzon község önkormányzatának azt a döntését, hogy a székely zászlót is kitűzik a polgármesteri hivatalra.

Tavaly novemberben a sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatal előtti székely zászlós tüntetéssel tiltakozott az RMDSZ a prefektus intézkedései ellen. A hivatal elé kitűzött 12 négyzetméteres Székelyföld feliratot december 24-én a prefektus hasonló méretű román zászlóval takartatta el. A román nemzeti lobogót két nappal később ismeretlenek felhasították.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: