2014-02-25 15:53:42• hírek • MTI

Miniszteri tisztségeket szánnának az RMDSZ-nek

Ilie Sarbu
Ilie Sarbu

A Victor Ponta miniszterelnök vezette szociáldemokraták (PSD) nemcsak parlamenti támogatást várnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ) a liberálisok kormányból való távozása esetén, hanem miniszteri tárcákat szánnak a magyar politikusoknak - közölte kedden Ilie Sarbu, a PSD szenátusi frakcióvezetője kedden Bukarestben.

A szociáldemokrata politikus szerint ma is érvényben van az RMDSZ-szel 2012 őszén - a választások előtt - megkötött, a közös kormányzásról szóló megállapodásuk,  "csak nem teljesült" a liberálisok ellenállása miatt. Sarbu szerint az akkori megállapodás két miniszteri tárcát irányzott elő az RMDSZ-nek.

Sarbu - aki egyébként a miniszterelnök apósa - azt mondta: ha az RMDSZ-nek nem felel meg az a 2012-es megállapodás, akkor valószínűleg újratárgyalják az együttműködés feltételeit.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden is úgy nyilatkozott: a szövetség csak akkor kezd tárgyalásokat az esetleges együttműködésről a szociáldemokratákkal, ha a Szociálliberális Szövetség valóban felbomlik. Hozzátette: a 2012-es megállapodást jogilag nem, de "elvileg" érvényesnek tekinti.

"Azok az elvek, amelyekre a 2012-es megállapodásunk épült, ma is érvényesek és ezek alapján újrakezdhetjük, folytathatjuk a tárgyalást, de korai most erről beszélni, amíg formálisan, intézményi szinten az USL még létezik" - jelentette ki kedden Kelemen Hunor.

Victor Ponta miniszterelnök egy vasárnap esti televíziós interjúban beszélt arról, az USD a liberálisok távozása esetén is rendelkezne egy törékeny többséggel a parlamentben, de szívesen meghívná RMDSZ-t is a kormányba, mert azzal a magyar kisebbség "radikalizálódását" is megelőzhetné.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) állandó tanácsa kedd este dönt a liberális miniszterek esetleges visszahívása ügyében, miután a szociálliberális kormánykoalíció pártjai nem tudtak megegyezni a kormány szerkezetének átalakításáról és a megüresedett miniszteri tisztségek elosztásáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: