2011-11-05 16:45:29• hírek • Kocsis Zoltán

Miniszterek jelenlétében adták át az európai színvonalú járványkórházat

Szombattól kezdve Szatmárnémeti városa egy újabb olyan létesítménnyel bővült, amelyre méltán lehet büszke: Ritli László jelenlegi és Cseke Attila korábbi egészségügyi miniszter jelentében átadták a felújított járványkórházat, amely a Csehi Árpád vezette Megyei Tanács egyik gyöngyszeme is egyben.


Aki legutóbb valamikor tavaly tavasszal járt a Corvinilor utca 45. szám környékén, az bizony alaposan elcsodálkozhatott szombaton. Nem csak azért, hogy mi ez a nagy felhajtás, miért ez a sok ember. Hanem azért is, mert az egy évvel ezelőtt látott szomorú, megkopott épület eltűnt, a helyén egy vadiúj, takaros ingatlan áll.

Kezd egyre inkább beérni az sziszifuszi munka, amelyet a Csehi Árpád vezette Szatmár Megyei Tanács kezdett meg akkor, amikor tavaly az egészségügyi reform következtében decentralizálták a kórházakat. A fent említett Corvinilor 45. szám alatt ugyanis ezentúl büszkén hirdeti a kétnyelvű felirat: Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző Betegségek osztálya.

Amint azt Ritli László miniszter is elmondta, a szatmárnémeti munkálatok ritkaságszámba mennek már csak azért is, mert a helyi és központi intézmények általában kerülni szokták annak felelősségét, hogy egy műemléképületet újítsanak fel egy közintézmény számára. Márpedig a szatmárnémeti épületet 1880-ban építették, a teljes felújítása pedig összesen 4,7 millió lejbe került. A mindezt egy év alatt sikerült elvégezni, hisz a felújítási tervekre tavaly áprilisban, a kivitelezésre pedig tavaly szeptemberben írták ki a közbeszerzési licitet.

Csehi Árpád, a munkálatok kezdeményezője, rövidke kétnyelvű beszédében köszönetet mondott Ritli László jelenlegi és Cseke Attila korábbi egészségügyi miniszternek a segítségéért, majd meggyőződésének adott hangot, hogy Szatmárnémetiben egy európai színvonalú járványkórházat sikerült kialakítani. Szintén európainak nevezte a színvonalat Ritli is, aki kijelentette: a járványkórházak akkor is nagyon fontosak, ha a járványos megbetegedések száma a világ fejlettebb részein, így Romániában is, az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaestek. A miniszter említést tett a további Szatmár megyei egészségügyi fejlesztésekről (a sürgősségi osztály, az új műtők is lassan elkészülnek), majd leszögezte: bár 2013-tól könnyebbé válik majd a betegek átjárása a szomszédos országokba, ilyen és hasonló kórházakkal már nem lesz okuk máshová menniük.

Cseke Attila amolyan anekdotikusan elmesélte, miként ismerkedett meg a szatmárnémeti járványkórházzal. „Amikor egyszer tavaly itt jártam, az elnök úr azzal állt elő, gyere, meg szeretnék mutatni neked valamit. Én nem tudtam, hogy miről van szó, de hát gondoltam, mégis csak ő a helyi közösség vezetője, így udvariasságból vele mentem. Amikor aztán megláttam, hogy milyen szomorú állapotban van a járványkórház, rögtön megértettem, hogy miért kellett nekem ide kijönnöm". Ezt követően az egykori tárcavezető kijelentette, hogy Szatmár megye volt az első, ahol az összes kórházat sikerült decentralizálni, ezért „Szatmár megyét mindig példaként állíthattam a többi megye elé", mondta Cseke.

A szalagot ünnepélyesen Ritli, Csehi, Cseke és Radu Giurca prefektus vágták, majd ezt követően a népes tömeg, melynek tagja volt többek Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Erdei István és Günthtner Tibor RMDSZ-es parlamenti képviselő illetve szenátor, továbbá Pataki Csaba alprefektus is, megtekintette a megújult Járványkórházat belülről is.

Tágas folyosók, takaros szobák, csillogó mellékhelyiségek, modern kazánok - ezek fogadták az érdeklődőket és ezek várják majd a betegeket is. „Most már csak rajtunk, az itt dolgozónkon múlik, hogy a betegek a lehető legjobban érezzék magukat és a legjobb minőségű ellátásban részesüljenek. Mi erre fel vagyunk készülve és én tudom: kollégáim magas szintű munkát végeznek majd", hangzottak amolyan zárszóként Váradi Lucia osztályvezető szavai.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: