2016-11-15 08:54:31• hírek • Szatmar.ro

Ministrálni tudni kell

Egyházmegyei szintű ministránsképzés zajlott a hétvégén Nagyszokondon.

Lelkesek, nyitottak és érdeklődőek voltak a november 11. és 12-e között, a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban rendezett képzésen résztvevő ministránsok. A szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség ifjúsági irodája az egyházmegye minden plébániájára küldött meghívót, az első ilyen programon pedig 43 ministránsnak volt alkalma ismeretei tisztázására és bővítésére. A létszám megfelelő volt annak tekintetében, hogy az előadók figyelmet tudjanak fordítani mindenkire - mondták el kérdésünkre a program vezetői. Barta Barnabás ifjúsági és ministránslelkész, valamint Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta SJC ifjúsági referensek arra is odafigyeltek, hogy a két nap történéseiben megfelelő egyensúlyt tartson a tanulás és a játék.

Ami pedig a tanulást illeti, a ministránsok Schönberger Jenő püspök 2009-ben kiadott rendeletét tekintették át együtt - ez a ministránsoknak a liturgikus térben, a szentmiséken való tevékenységeit szabályozza és az egész egyházmegyére egységesíti. Az ismereteket kvízjáték során ellenőrizték és rögzítették, de társasjátékok is voltak, amelyek a fiatalok közösségélményét voltak hivatottak erősíteni.

A legfontosabb programpont a hétvége során, a ministránsok számára azonban egyértelműen a szentmise volt, amelyen mindannyian fegyelmezetten vettek részt, megmutatva a gyakorlatban fényesre csiszolt tudásukat. A rendszerezettségük, pontosságuk amúgy a hétvége minden mozzanatán érezhető volt - mondták a szervezők, akik folytatni szeretnék a képzést a meglévő és az új ministránsokkal. Szükség is van erre, hiszen még akad munka a ministrálás egységesítése tekintetében. Erre a gyerekek megvallásaiból is következtettek, akik őszinte érdeklődéssel voltak a ministránsi tevékenységek pontosítása, tökéletesítése iránt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: