2010-10-04 18:13:58• hírek • Tóth Klarissz

Minimálbér-emelés 2011-ben

Emil Boc miniszterelnök, a román közszolgátai televízió október elsejei adásában azt nyilatkozta, ebben az évben szó sem lehet arról, hogy a közalkalmazottak fizetését 25 százalékkal visszaigazítsák, de 2011-ben a bér jelentős mértékben nőni fog.

Hogy a „jelentős mértékben" egészen pontosan hány százalékot jelent, egyenlőre nem lehet tudni. Továbbá kijelentette, jövőre befagyasszák a nyugdíjakat, a garantált minimálbér pedig nagyobb lesz, azonban a miniszterelnök ebben az esetben sem határozta meg pontosan hány százalékkal. Boc mindössze annyi konkrétummal szolgált, hogy a fizetések mindenképpen olyan arányban fognak nőni, hogy az állami költségvetés azt megbírja. A minimálbér növelésekor a munkáltatók érdekeit is szem előtt fogják tartani. Boc leszögezte: a kormány semmiképpen nem fogad el olyan kéréseket a szakszervezetek részéről, amelyek felülmúlják a gazdasági lehetőségeket. Az ország lakossága közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a 25 százalékos bércsökkenésnek mindössze az év végéig kell érvényben maradnia.

Annak ellenére, hogy a szakszervezetek 750 lejes minimálbért követeltek, a miniszterelnök kiáll korábbi javaslata mellett, mely szerint a jelenlegi 600 lejről, 650 lejre növeljék a legkisebb fizetést, tekintettel arra, hogy a a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés alapján, a bérekre fordított összeg 2011-ben nem lépheti túl 39 milliárd lejt. Mivel az ígérgetés kevésnek bizonyul, a szakszervezetek továbbra is kitartanak a tervezett tiltakozó megmozdulások mellett. A tervek alapján október 5-én - az Pedagógusok és az Oktatás világnapján - a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) tüntetést szervez Bukarestben, ahol a mintegy tízezer tanári káder részvételén kívül, diákok és szülők jelenlétére is számítanak. Fő követeléseik: a tanárok sorozatos elbocsátásának beszüntetése, a minimálbér 750 lejre emelése valamint a leblokkolt tanügyi reform elfogadása.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: