2010-06-01 10:55:14• hírek • Szatmar.ro

Minimal Mass, magyarul „Bicajra fel!”

Több bicikliutat követelnek Szatmárnémeti kerékpározói. A nagyobb városok, illetve külföld mintájára, június 3-án biciklis felvonulást szerveznek a megyeközpontban.

A felvonulás célja a figyelemfelkeltés, hiszen a szervezők szerint városunkban egyelőre a kerékpárutak igen rosszul vannak kialakítva, kevés van belőlük és nincsenek kellően elválasztva a gépjárműforgalomtól.

A nagyfokú légszennyezés korában a biciklivel való közlekedés alternatíva nem csak a környezetvédelemre, hanem a könnyedebb célba jutásra is. A városunkban napi szinten kialakult dugókban a kerékpárokkal sokkalta gyorsabban lehet közlekedni. Amint arról már beszámoltunk, Európai Uniós pályázat révén sikerül egy olyan bicikliutat kiépíteni, amely Szatmárnémeti és Fehérgyarmat között, a Szamos töltésén vezet majd. Ez főleg a kirándulni vágyóknak jelenthet pozitívumot, azonban kevésbé lelkesíti azokat, akik például a belvárosban, vagy akár a külvárosi részeken szeretnének biciklizni.

Itt ugyanis nincsenek megoldva a kerékpárutak problémái. Ahol létezik kerékpárút, azokon gyalogosok is közlekednek - és itt kellene felhívni a gyalogosoki figyelmét arra, hogy civilizáltabb városokban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a kerékpárutat szabadon hagyják a bicikliseknek, így kerülve el a kellemetlen ütközéseket. Az autók bicikliutakon való parkolása is gyakori jelenség, s egy másik probléma, hogy olyan utakra vezetnek, ahol már nincs megoldva a kerékpárral való biztonságos közlekedés.


A kerékpárutak kiépítéséért gyülnek össze csütörtökön a biciklisek
A korszerű kerékpárutak kiépítéséért gyülnek össze csütörtökön a biciklisek


A más városban Critical Mass néven futó akciót Szatmárnémetiben Minimal Massként szervezik meg. A kerékpározás biztonságosabbá tételéért harcolók csütörtökön minden biciklist várnak a régi főtér körforgalmához, a Szabadság térre (Libertatii) 17:30 órakor, hogy innen az Eötvös utca (Cuza Voda), Gheorghe Lazar, 1. Decembrie 1918, majd újra a Szabadság téret érintve a Kazinczy (Stefan cel Mare), Mihai Viteazul, valamint a Horea utcán a forgalmat nem zavarva kerékpározzanak az ügy érdekében.

A szervezők felhívják a „kétkerék-meghajtásúak" figyelmét arra is, hogy egy lapra írják rá, hogy „Több kerékpárutat!!!", majd ezt tűzzék fel a hátukra. Az új főtéren 18:30-kor egy öt perces flashmob akciót is tartanak, mely során ezeket a lapokat a polgármesteri hivatal felé tartják a magasba.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: