2018-01-19 10:06:19• hírek • Szatmár.ro

Miniévadot szervez az Északi Színház két társulata

Története során először tart közös miniévadot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata.

Február 5. és 8. között összesen hat előadást játszanak, olyanokat, amelyekről a két társulat művészeti vezetése úgy ítélte meg, joggal tarthatnak számot a szakma érdeklődésére. A miniévadra több rangos hazai és magyarországi fesztivál válogatói és számos magyar és román kritikus is meghívást kapott, az előadások bevételeivel pedig a Máltai Szeretetszolgálatot és a Hans Lidner Alapítványt támogatja a Harag György Társulat.
 

A miniévad programjában elsőként a Harag György Társulat Bernarda Alba háza című produkciója szerepel, melyet Sorin Militaru rendezett, azidei évad nyitóelőadásaként (az előadás bevételeivel a Máltai Szeretetszolgálatot támogatják). Ezt követi A Tévedések vígjátéka (a Hans Lindner Alapítvány javára), mely az elmúlt évad egyik legkiemelkedőbb produkciója volt, többek között a budapesti Nemzeti Színházban, a gyergyószentmiklósi Kisebbségi Színházi Kollokviumán,a gyulai nemzetközi Shakespeare Fesztiválon és Sepsiszentgyörgyön is nagy sikerrel játszotta a társulat. Az előadást Bocsárdi László, kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező, a Tamási Áron Színház igazgató-főrendezője jegyzi. A Harag György Társulat harmadik előadása a miniévadbana 2017 decemberében bemutatott Tizenöt próbálkozás a színészetre, Hatházi András Uniter és Jászai-díjas színésszel a főszerepben, Tom Dugdale amerikai rendező. A stúdióelőadás bevételeit a társulat megosztja a két kedvezményezett civil szervezet között.
 

A Harag György Társulathoz hasonlóan a színház román tagozata is két nagyszínpadi és egy stúdióelőadással készül a miniévadra, melyek Theo Marton, Vadas László, illetve CristianBran rendezők munkáját dicsérik.
 

„Ez a mostani miniévad, melynek programjába alapvetően szakmai kritériumok szerint válogattuk az előadásokat, a román társulat művészeti vezetésében bekövetkezett változások és a két társulat közötti egyre javuló szakmai együttműködés gyümölcse. OvidiuCaițaművészeti igazgató kollégámmal már az évad elején eldöntöttük, hogy a saját, közös házifesztiválunk, a Tranzit mellett ugyancsak közösen szervezett miniévadokkal igyekszünk idevonzani a szakmát Szatmárnémetibe. Értelemszerű, hogy a magyar fesztiválok és kritikusok irányába nekünk jobbak a kapcsolataink, míg a román tagozat a román szakmai szervezetekkel és kritikusokkal ápol szorosabb kapcsolatokat. A közös szervezéssel elérhetjük, hogy a román tagozat meghívására érkező hazai szakmai elit jobban megismerhesse a Harag György Társulatot, és fordítva: olyan, akár Magyarországról érkező kritikusok és fesztiválválogatók ismerkedjenek meg színházunk román tagozatának szakmai munkájával, akik eddig legfennebb hallomásból ismerték a román társulatot. Az ilyen együttműködésekkel mindkét fél csak nyerhet. Meg kell jegyeznem, hogy közös tervünk aligha valósulhatott volna meg, ha a színház román tagozatának új művészeti igazgatója nem vezeti be ettől az évadtól kezdődően a magyar nyelvű feliratozást az előadásain. Ez nem pusztán a város magyar közössége felé szép gesztus, de lehetővé teszi, hogy a magyarországi színházi szakma és kritika is megismerkedhessen a szatmári román tagozattal.” – ismertette a miniévad koncepcióját Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

 

Az Északi Színház miniévadának a programja:


FEBRUÁR 5., HÉTFŐ

19 óra - Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem

Ivan Viripajev: ILLÚZIÓK, rendező: CristianBan

román tagozat, magyar felirattal

 

FEBRUÁR 6., KEDD

17 óra – Szatmárnémeti Északi Színház, Ács Alajos Játékszín

StanisławIgnacyWitkiewicz: AZ ŐRÜLT ÉS AZ APÁCA, rendező: Vadas László

román tagozat

 

19 óra - Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem

Federico García Lorca: BERNARDA ALBA HÁZA, rendező: Sorin Militaru

Harag György Társulat, román felirattal
(Jótékonysági előadás a Máltai Szeretetszolgálat támogatására)

 

FEBRUÁR 7., SZERDA

19 óra - Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem

William Shakespeare: TÉVEDÉSEK VÍGJÁTÉKA, rendező: Bocsárdi László

Harag György Társulat, román felirattal

(Jótékonysági előadás a Hans Lindner Alapítvány támogatására)

 

FEBRUÁR 8., CSÜTÖRTÖK

17 óra - Szatmárnémeti Északi Színház, Ács Alajos Játékszín

Tom Dugdale - Hatházi András: TIZENÖT PRÓBÁLKOZÁS A SZÍNÉSZETRE, rendező Tom Dugdale

Harag György Társulat, román felirattal

(Jótékonysági előadás a Máltai Szeretetszolgálat és a Hans Lindner Alapítvány támogatására)

 

19 óra - Szatmárnémeti Északi Színház, nagyterem

John Cariani: ALMOST, MAINE, rendező: Theo Marton

román tagozat, magyar felirattal

 

A Harag György Társulat előadásai román nyelvű felirattal lesznek láthatók, a román társulat előadásai pedig – az Ács Alajos Játékszínben bemutatott produkció kivételével – magyar feliratozással tekinthetők meg.
 

A miniévad előadásaira jegyek kaphatók a színház Horea utcai jegyirodájában, hétköznap 10 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 13 óra között, vagy az elődás előtt egy órával a helyszínen. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: