2007-10-06 08:15:45• hírek • Szatmar.ro

Nukleáris energia

atomeromuRománia energiaellátásának 18%-át atomreaktorok termelik.

A cernavoda-i atomerőmű 2-es egysége mintegy 700 megawatt energiát szolgáltat az országnak. A következő 7 évben beindításra kerülnek a 3-as és 4-es reaktorok, amelyek várhatóan hasonló hatásfokkal fognak majd működni.

A következő két reaktor megépítésénél nagy esélyek mutatkoznak arra, hogy kizárólag román forrásokat használjanak fel, de már 32 külfödi befektető megvásárolta a terveket, vélhetően abból a célból, hogy társbefektetőként szerepeljenek majd. A két létesítmény várhatóan mintegy 2,2 milliárd eurós befektetést jelent majd, ami nem kis erőfeszítést jelent majd a román államnak, amenyiben nem használ fel idegen tőkét. Varujan Vosgonian, Románia pénzügyminisztere szerint, jővőre a nemzeti bruttó össztermék, mintegy 150 millió euróval fog gyarapodni, azaz 0,1%-al, ami kizárólag a már említett 2-es reaktornak köszönhető.

Európa legnagyobb atomenergia termelője Franciaország, ahol már 1948 óta működnek atomerőművek. A franciák szerint az atomerőművek termelési költségei stabilabbnak tekinthetők a széntüzeléses termelés költségeinél, és sokkal stabilabbak a gáztüzelés termelési költségeihez képest.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: