2012-11-06 08:25:15• hírek • MTI

Mindkét elnökjelölt győzelmet jósolt magának

Mind Barack Obama amerikai elnök, mind pedig republikánus kihívója, Mitt Romney győzelmet jósolt magának hétfőn, az amerikai elnökválasztás előtti utolsó napon.

"Meg fogjuk nyerni ezt a választást. Be fogjuk fejezni, amit elkezdtünk" - hangoztatta Barack Obama, aki Wisconsinban Bruce Springsteen rockénekessel és Jay-Z rapperrel az oldalán kampányolt.
"Holnap egy jobb holnapot kezdünk" - jelentette ki Virginiában Mitt Romney.

A két elnökjelölt hétfőn több "billegő", más néven "csatatérállamban" turnézva igyekezett maga mellé állítani a még mindig bizonytalan szavazókat. Mindkettőjük útvonala érintette Ohio államot. A Romney-kampánystáb váratlanul bejelentette, hogy a republikánus elnökjelölt kedden, a választás napján felkeresi még a pennsylvaniai Pittsburgöt és az ohiói Clevelandet is.

A közvélemény-kutatások többsége szerint mindkét államban Obama vezet. Ohio forszírozása minden elemző szerint logikus lépés, mert az állam 18 elektorára mindkét fél kalkulációja szerint szükség van annak a 270 szavazatnak az összegyűjtéséhez, amely az elektori testületben szükséges az elnöki poszt elnyeréséhez. Pennsylvania azonban annyira a demokratákhoz húz, hogy az állam megszerzésére irányuló republikánus kísérletet az elnökválasztási harc legnagyobb meglepetéseként emlegetik.

A két jelölt között az országos támogatottság terén de facto holtverseny alakult ki. A fontosabb mérések átlagával számoló RealClearPolitics hétfő éjszakai adata szerint Obama mindössze 0,7 százalékponttal vezetett. Az összesítés szerint a 12 "csatatérállam" közül 10-ben ugyancsak nála volt az előny, de ez a legtöbb esetben belül volt a statisztikai hibahatáron. A Romney-tábor abban bízik, hogy a keddi protest-szavazás lesz az elmúlt négy évvel szemben és hogy a felmérések alábecsülik a republikánusok lelkesedését.

A hétfői tévéfelvételek szerint Obama megviseltebbnek tűnt ellenfelénél.
Újraválasztása esetén Barack Obama - Bill Clinton után - a második demokrata elnök lehet, aki a világháború óta esélyt kap egy második ciklusra is. Ha Mitt Romney nyer, ő lesz az Egyesült Államok első mormon elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: