2020-05-04 07:13:44• hírek • Blikk.hu

Mindig közönségsikert arat a Hyppolit, amit most a Magyar Film Napja alkalmából ingyenesen nézhet meg

Kutyából nem lesz szalonna! A kárörvendő mondás igazságának közönségsikeres emléket állított a magyar filmgyártás második alkotása.

A Zágon István (†81) színművéből Székely István (†80) rendezésében készült 1931-es Hyppolit, a lakáj, amelyet 19 klasszikus vígjátékkal együtt április 30-tól tíz napig tett ingyenesen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet (NFI) az internetes honlapján a Magyar Film Napja alkalmából.


– A közönségsikert azzal magyarázom, hogy az alkotók az Úrhatnám polgár című Molière-műre építették a filmet, és kortársilag ezzel fején találták a szöget. Az emberek nagyon a magukénak érezték – foglalta össze Eperjes Károly (66), aki az 1999-es feldolgozásban lépett Hyppolit, azaz Csortos Gyula (†62) örökébe.
 

– Örömmel vállaltam, mert a rendező hangsúlyozta, nem másolni akar. A mi Hyppolitunk kiegészült egy másik Moliére-klasszikus, a Tartuffe szellemiségével. A kettő finom vegyületét, cuvée-jét adtuk, hiszen a tanárnak, aki otthagyja hivatását, mert komornyikként többet kereshet, meg kell mártóznia az újgazdagok mocsarában – mosolygott a Kossuth-díjas színművész, aki 2012-ben Békéscsabán, 2017-ben pedig Sopronban rendezte a darabot.
 

– Nagy kísértés volt, hogy a 99-es filmfeldogozást vegyem alapul, de úgy döntöttem, nem módosítok azon a változaton, amelyet Zágon István színműve és Nóti Károly filmforgatókönyve alapján álmodott meg Vajda Anikó és Katalin – mondta Eperjes, aki látta a „Hyppolit, a lakáj” felújított változatát. – Fontos munkának tartom, hogy a minőségi alkotásainkat a filmintézet még jobb állapotba hozzá a csúcstechnológiával.


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: