2019-11-26 14:34:23• hírek • Szatmár.ro

Mindhárom kölcseys csapat jól teljesített a Bolyai Matematika Csapatversenyen

Szatmár megye először vett részt ezen a versenyen, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból három csapattal vett részt a magyarországi megmérettetésen.

 

A Bolyai Matematika Csapatverseny középiskolai tanárok kezdeményezésére, először 2004 őszén került megrendezésre Budapest I-II-III. kerületében, 5–8. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai számára.
 

A következő években Budapest további körzetei és Magyarország vidéki megyéi, valamint a 3-4. osztályosok is csatlakoztak.
 

A 2019-2020-as tanévben a versenyt az egész Magyarország, valamint Kovászna, Hargita, Bihar, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye területén hirdették meg III–VIII. osztályos tanulók 4 fős csapatainak, megyei/körzeti forduló, majd a Kárpát-medencei forduló formájában.A verseny célja: Segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg feladatokat. A verseny szervezői lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a résztvevők átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.
 

A verseny Kárpát-medencei döntőjére november 23-án került sor Budapesten. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból három csapat vett részt a döntőn: a III. osztályos Kis matemágusok csapata, csapattagok: Lőkös Ákos Bence, Mihály Ármin, Szabó Erik, Vigh Lénárd, felkészítő: Sárosi Melinda, a IV. osztályos Agyafúrtak csapata, csapattagok: Fazakas Magor, Jankó Szép Tamás Dénes, Nagy Tamás, Szenes Viktória Maja, felkészítő: Fülöp Andrea, valamint az V. osztályos Lámák csapata, csapattagok: Dénes Máté Gergő, Nagy Hanna, Strugurel Krisztina Maja, Szabó Márk, felkészítő: Tempfli Gabriella.
 

A Bolyai Matematika Csapatversenyen a csapatoknak 13 feleletválasztós és 1 írásbeli kidolgozást igénylő feladatot kellett megoldani egy óra alatt. A verseny nehézsége abban áll, hogy a feleletválasztós feladatok szövege után öt lehetséges válasz található (A, B, C, D és E), amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind is, de akár egy sem). A versenyen csak íróeszköz, körző, vonalzó és szögmérő használható, egyéb (pl. elektronikus) eszköz nem. A verseny ideje alatt a csapattársak egymás között csak halkan beszélgethetnek, mert egy termen belül több azonos évfolyamú csapat is jelen van.Nem volt könnyű dolguk a kölcseys csapatoknak, hiszen Szatmár megye először vett részt ezen a versenyen. Igen erős mezőnyben és nehéz, meggondolkodtató, furfangos feladatok megoldásával kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Jól szerepelt mindhárom csapat: a harmadikosok 126 pontot, a negyedikesek 117 pontot, az ötödikesek 123 pontot gyűjtöttek. A harmadikos kölcseysek Erdély legjobb harmadikos csapatának bizonyultak.
 

A budapesti tartózkodás a verseny izgalmain túl felejthetetlen élményeket is nyújtott a gyermekek számára: a Tropicariumban egzotikus vidékek élővilágával ismerkedhettek, az interaktív Lego-kiállításon pedig a tematikus terepasztalok, Lego-robotok, kisvasutak megtekintése mellett játékra is alkalmuk nyílt.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: