2011-11-29 16:28:43• hírek • Kocsis Zoltán

Mindent vagy semmit: mindent elveszíthet a Beny Alex

Jövő év július 15-ig használhatóvá kell válnia a szatmárnémeti strandnak - döntött kedden a városi tanács. A létesítmény kiépítésén már évek óta vesződő Beny Alex kft. az összes eddig befektetett pénzét elveszítheti, amennyiben a jelzett időpontban a strand hét medencéjét nem tudja megnyitni a nagyközönség előtt.

A strandnak a legutóbbi, immár sokadik határidő szerint, november 1-én kellett volna megnyitnia kapuit, ám a kivitelező cég erre ismételten nem volt képes. A polgármesteri hivatal egy bizottságot hozott létre, amelynek az volt a feladata, hogy javaslatot tegyen: a város folytassa a szerződéses viszonyt a Beny Alex-el vagy bontsa fel a megegyezést.

Amint Ilyés Gyula hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a városnak nincs pénze saját erőből befejezni a megkezdett beruházásokat, érdeklődők pedig nincsenek. Ilyen körülmények között a folytatás tűnik a legjárhatóbb útnak. Akkor a polgármester még május utolsó napját jelölte meg határidőnek.

A keddi tanácsülésen a Kereskényi Gábor alpolgármester vezette Jogi Bizottság javaslatára a határidő július 15-re módosult. Amennyiben addig az időpontig nem lesz működőképes a hét medence, illetve amennyiben a következő 30 munkanapon belül a cég nem tudja bankgaranciákkal igazolni, hogy rendelkezésére áll a szükséges összeg, akkor a szerződés automatikusan érvényét veszíti. Ráadásul oly módon, hogy a kivitelező semmilyen jogi vagy anyagi követelést nem támaszthat a polgármesteri hivatal felé. Más szóval: vagy lubickolhatunk július 16-án a hét medence bármelyikében, vagy a Beny Alex elveszíti az összes beruházását a stranddal kapcsolatban, melynek értéke eléri a 25.000.000 lejt.

„A kivitelező szerint 1,35 millió euróra van szüksége ahhoz, hogy használhatóvá tegye a medencéket. Nem érdekel, hogy van-e elég pénze és az sem, hogy elkészül-e addig. Amennyiben nem, akkor július 16.-án mindent elveszít, amit eddig befektetett", jelentette ki Kereskényi Gábor.

A Beny Alex kft. korábban 49 évre kapta koncesszióba a strandot és elképzelései szerint mintegy tíz millió euró befektetésével egy modern, minden igényt kiszolgáló létesítményt hozott volna létre hotellel, sportpályákkal, éttermekkel kiegészítve. Noha az első határidő egy évvel ezelőtt lejárt, a strand még mindig egy hatalmas építőtelep. A késlekedés okai között a kivitelező hibái mellett a rendezetlen tulajdonviszonyokat is megtaláljuk.

Mindezen körülmények közepette az idén alig haladtak valamit az építkezéssel, amit június elején illetve a hétfőn készített felvételeink is bizonyíthatják - a növényzet színéből következtetni lehet, hogy melyik fénykép mikor készült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: