2016-10-29 10:23:24• hírek • Szatmár.ro

Mindenszenteket ünnepelünk, halottainkra emlékezünk

Az elcsendesedés, az emlékezés, a tiszteletadás idejét jelentik november hónap első napjai.

III. Gergely pápa a 8. században indította útjára Mindenszentek ünnepét, kiállva azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is megemlékezzünk. 732-ben éppen ezért, a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját Mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta. Mindenszentek ugyanakkor azoknak a szenteknek is emléknapot ad - november hónap első napján -, akiknek a neve nem maradt fent a történetírásban.

Az ünnep után egy nappal, november 2-án elhunytainkról emlékezünk meg. A Halottak napját Szent Odilo clunyi apát 998-ban rendelte el, hogy legyen egy alkalom, amikor a halottakról zsolozsmákkal és szentmiseáldozatokkal emlékezzenek meg. Ilyenkor ellátogatunk eltávozott szeretteink sírjához, értük imádkozunk, gyertyát gyújtunk.

Szatmárnémetiben minden évben szentmisében is emlékeznek az elhunytakra - a hívek, részvételükkel elhunyt szeretteikért ajánlhatják azt. A hagyománynak megfelelően tehát, november 2-án, délután négy órától, a híd melletti temető kápolnájában bemutatják a halottak lelkéért a legszentebb áldozatot. Idén Leabu Marius székesegyházi káplán mond szentbeszédet, szeretettel várnak mindenkit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: