2009-05-31 16:18:00• hírek • Szatmár.ro

A Szentlelket fogadták

Harminckilenc fiatal részesült május 31-én, Pünkösd vasárnapján, a szatmárnémeti Székesegyházban a bérmálás szentségében.

Pünkösd ünnepe a Szentlélek eljövetelének az ünnepe. Jézus mennybemenetele után ugyanis, a Szentlélek lángnyelvek formájában leszállt a legszentebb Szűz Máriára, valamint az apostolokra. A bérmálkozók is a Szentlelket fogadják és válnak nagykorúvá a keresztségben, amikor leteszik fogadalmukat és a Püspök olajjal megjegyzi homlokukat.

A szatmárnémeti Székesegyházban május 31-én harminckilenc fiatal várta, hogy ez megtörténjen és így nagykorúvá válhasson Krisztusban. A Székesegyház plébániáról 32-en (20 fiú és 12 lány), a Szent Antal plébániáról öten, a Kálvária plébániáról pedig ketten bérmálkoztak a reggel tizenegy órától kezdődő szertartáson.

Nm. Ft. Schönberger Jenő prédikációjában elmondta, a bérmálkozás igazából a Szentlélek fogadásáról szól, ami felkészültséget igényel és felelősséggel jár. A Szentlélek „rájuk is leszáll", felvilágosítja őket és a sugall számukra, de ehhez be kell fogadni őt. A bérmálkozás továbbá felelősség, hiszen keresztény életük vezetését a szülők befejezték és ettől kezdve ők kell majd tanúságtételt tegyenek hitükről, keresztény életükkel.

A püspökatya kiemelte a templomba-járás fontosságát a bérmálkozás után is és megkért minden fiatalt, hogy csak akkor járuljon a szentséghez, ha tényleg felkészültnek érzi magát. A Szentlélek működésével kapcsolatban kiemelte, hogy az mindig változást hoz ott, ahol megnyilvánul. Így Jézus földi útján is, amikor Isten új szövetséget kötött az emberekkel.

A prédikáció után került sor a szentség fogadására, amit először a lányok, majd a fiúk végeztek el, bérma-keresztszülejük segítségével. A Szentmise végén a Püspök atya megmagyarázta, miért kapott minden bérmálkozó a nagykorúvá válásával egy pofont is tőle: ők a Szentlélek lovagjai lettek, éljenek ahhoz méltóan!


A Székesegyházban vasárnap 39 fiatal részesült a bérmálás szentségében.
A Székesegyházban vasárnap 39 fiatal részesült a bérmálás szentségében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: