2009-05-27 15:27:58• hírek • Tóth Klarissz

Mindennapi kenyerünk

A kenyeret, a mindennapi betevő falatot melynek megannyi változata létezik, a világ minden részén fogyasztják, éppen ezért néptáplálékként tartják számon.

A rendelkezésünkre álló megannyi ételféleség közül szervezetünk egyik legegészségesebb és egyben legjobb energiaforrása a kenyér. A kenyérkészítés procedúrája meglehetősen egyszerű, mindössze lisztre, vízre, élesztőre és a kenyér jellegétől függően (burgonyára, szójára, sajtra stb.) van szükség. Majd a kenyérkelesztést követően jöhet a sütés. Elsősorban gabonafélékből vagy kukorica lisztjéből készítik, talán ennek is köszönhető a kenyérfogyasztáshoz sokáig egyfajta negatív elképzelés (minden kenyér hizlal) kapcsolódott, de a táplálkozáskutatók munkájának köszönhetően ez a tévhit valamelyest szertefoszlott.

A kenyérnek számtalan változata létezik, melyeket annak függvényében különítünk el, hogy rozslisztből vagy búzalisztből készül. A legelterjedtebb a fehér kenyér, a népszerűségi listán ezt követi a barna-, félbarna-, búza-, rozs-, többgabonás-, búzacsírás-, szójás-, burgonyás kenyér. A kenyér rosttartalmának köszönhetően hozzájárul különböző betegségek prevenciójához, ugyanakkor nélkülözhetetlen energiaforrás is egyben. A zöldségeken, gyümölcsökön, tejtermékeken, húsféléken kívül a szervezetünknek szükséges energiamennyiség java-részét ajánlott a kenyérből fedeznünk.

Tudvalevő, hogy a kenyér rostokat, szénhidrátokat tartalmaz, melyek energiát adnak, ezáltal elősegíti az egészséges bélműködést. Másodsorban segít megkötni az egészségünkre káros zsírokat és a koleszterint, ráadásul B1 vitaminban is gazdag. Ez azért lényeges, mert általa hozzájárul az idegrendszer és a szív normális működéséhez. Fehérje-összetétele sem elhanyagolandó, ami attól függ, hogy a kenyér milyen alapanyagokat tartalmaz. A fehér kenyérfajták kevesebb rostot tartalmaznak, mint a teljes kitörlésűek, ugyanakkor minden kenyérféleség vasat, kalciumot és megannyi ásványi anyagot is tartalmaz. A kenyér és más gabonafélékből készült péktermékek összetételüktől függően, bizonyítottan jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a terhesség első időszakában, naponta elfogyasztott két szelet barna kenyér, megvédi a kismamákat a terhességi komplikációktól és az esetleges spontán vetéléstől. Ez a barna kenyér magas rosttartalmának köszönhető. Az egészséges étrend érdekében a cukorbetegek, a fogyókúrázók és általában az egészségüket szem előtt tartók igyekeznek félbarna vagy barna kenyeret fogyasztani. Kevesen tudják, hogy ezek a fehér kenyérrel ellentétben valóban egészségesebbek, de némiképp nehezebben emészthetők. Annak érdekében, hogy a lisztérzékenyek, a cukorbetegek és a diétázók se iktassák ki étrendjükből teljesen a péktermékeket, számukra speciális eljárással készítenek kenyeret. Az kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében, naponta fogyasszunk jó minőségű és megfelelő mennyiségű kenyeret.


Kenyeret a világ minden részén fogyasztanak, ezért néptáplálékként tartják számon

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: