2010-05-19 16:00:33• hírek • Tóth Klarissz

Két bizarr női fóbia

A félelemet az emberi természet egyik elfogadott reakciójaként tartjuk számon. Akár tudatosítjuk magunkban, akár nem, minden ember fél valamitől. A laikusok azonban gyakran összetévesztik a félelmet, a fóbiával, de a kettő nem ugyanaz.

A félelem egy nyomasztó, a lélekre jellemző érzelem, a bizonytalanság egyik megnyilvánulási formája, míg a fóbia irracionális-, helyzettől, tárgytól, személytől való félelmet takar, aminek indokolatlan és szélsőséges megnyilvánulási formája is lehet. Még abban az esetben is, ha ennek a problémának a megléte a páciensben tudatosodik, a fóbiát nem lehet egy éjszaka leforgása alatt megszüntetni és a tudatból kiiktatni, illetve nem lehet ellenőrzés alatt tartani. A kezeletlen fóbiák negatív árnyékot vetnek az érintettek mindennapjaira, melyek drasztikus módon befolyásolják azok karrierjét és magánéletét egyaránt. A fóbiák nemtől függetlenül bárkinél megjelenhetnek, ám vannak olyan speciális fóbiák is, amelyek kizárólag/elsősorban a nők körében nyilvánulnak meg.

Catoptrophobia és Eisoptrophobia - a tükörtől, a tükörbe nézéstől és a tükörképtől való félelem. Az idők folyamán a tükörnek minden korban misztikus jelentőséget tulajdonítottak. A nők különösképpen szeretik magukat a tükörben megcsodálni. A Catoptrophobiában szenvedő személyekben azonban saját tükörképük viszontlátása félelmet, aggodalmat és szorongást kelt. Ezt a betegségek sokan összetévesztik az Eisoptrophobiával, ami tulajdonképen a tükörbe nézéstől való félelmet jelent. Tükörbe nézni mindig veszélyes dolog, hiszen az elfojtott kudarcok, a bűntudat a tekinteten keresztül mind visszavetülnek, így sokan leginkább saját „butaságaik" miatt nem mernek tükörbe nézni. A két betegség megnyilvánulási formái számos film és regény által feldolgozásra kerültek, ugyanakkor a néphiedelem is úgy tartja, hogy a tükör eltörése hét éven át tartó balszerencsét von maga után, míg a tükör hosszas nézése más dimenziókba való kaput nyit meg. Ebben a fóbiában szenvedők hirtelen pánikba esnek, erőteljesen izzadni kezdenek, elsápadnak és légzési nehézségeik támadnak.

Menophobia - menstruációtól való félelem. Míg a nők többségének teljesen természetes folyamatnak számít, hogy nőként menstruálnak, elenyésző arányban néhányan menophobiában szenvednek. Ez a fóbia erőteljes szégyenérzetet kelt az érintettekben, amit a női természettel összefüggő biológiai folyamat (menzessz) szóba kerül. Kiváltó oka lehet egy serdülőkori menzesszel kapcsolatos kellemetlen élmény, amihez az érintett tudat alatt negatív, irracionális érzéseket társított. Legjellemzőbb szimptómái: fokozott izzadás, hányinger, szájszáradás, légzésképtelenség, haláltól való rettegés, kontroll nélküli magatartás, a valóságérzet elvesztése, ugyanakkor pánikroham is előfordulhat.

Az említett fóbiák összetett betegségnek számítanak, orvoslásukra többféle pszichoterápiás kezelés is létezik. Az esetek többségében azonban a gyógyszeres kezelést, virtuális-valóság terápiával vagy kognitív terápiás lejárással ötvözik. Általuk a fóbia viszonylag jól kezelhető, az elkerülő viselkedés pedig megszüntethető.


A kezeletlen fóbiák negatív árnyékot vetnek az érintettek mindennapjaira

A kezeletlen fóbiák negatív árnyékot vetnek az érintettek mindennapjaira


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: