2011-07-25 14:41:54• hírek • Kocsis Zoltán

Mindenkinek fizetnie kell, még az Ostrovuluion lakóknak is

Szükséglakásokká nyilvánítják
Szükséglakásokká nyilvánítják

Az utóbbi hetekben-hónapokban egyre több gondot okozott Szatmárnémeti vezetésének a Soarelui lakónegyedben található Ostrovului utca CD2-es tömbháza. Pontosabban az ott lakók. A 99 lakásban 395, többségében roma nemzetiségű személy lakik, meglehetősen spártai körülmények közepette. Mivel nagy részük a számláikat szinte soha nem elégítette ki, ráadásul a hálózatot is életveszélyessé degradálták improvizatív megoldásaikkal, a Polgármesteri Hivatal június elején úgy döntött: felfüggeszti az elektromos áram szolgáltatását is.

Ez utóbbi lépés következtében az ott lakók két alkalommal is tüntettek (persze illegálisan) az Október 25 téren, majd megegyeztek Ilyés Gyula polgármesterrel, hogy ők is hozzájárulnak az áramhálózat felújításához. Szatmárnémeti vezetése azonban egy ennél is rendezettebb, alaposabb megoldást szeretett volna kieszközölni, amelyet végül megtalálni vélnek: Kereskényi Gábor alpolgármester bejelentése szerint a CD2-es blokk lakásait szükséglakássá alakítaná a polgármesteri hivatal.

„Az ott lakók egy kisebbséget alkotó része rendesen dolgozik, hisz csak a Florisal 30 embert alkalmazott közölük az elmúlt hónapokban. Nagy részük azonban erre nem hajlandó, sőt alvilági alakok is vannak közöttük, aki cigarettacsempészésből és prostitúcióból élnek - nem is rosszul", mondta Kereskényi. Aki hozzátette: „Ezen embereknek eddig pozitív diszkriminációban volt részük, hiszen úgy kaptak bizonyos közszolgáltatásokat, hogy semmit nem fizettek érte".

Ennek azonban vége: azokkal, akik ott szeretnének maradni, hat hónaponként megújítandó szerződést szeretne kötni a polgármesteri hivatal, minek következtében a lakók vállalják, hogy fizetnek egy bizonyos bérleti díjat, hozzájárulnak a közköltségekhez és részt vesznek a takarítási akciókban. Aki viszont egy hónapig elmulasztja ezen kötelezettségeit, azzal azonnal szerződést bontanak és kilakoltatják őket.


Kereskényi Gábor alpolgármester áprilisban tett látogatást az Ostrovului utcán
Kereskényi Gábor alpolgármester áprilisban tett látogatást az Ostrovului utcán


Ezen tervezet alapfeltétele annak is, hogy hogy a város felújítsa és üzembe helyezze az villanyhálózatot is. Az elképzelések szerint az elektromos hálózat lehetővé teszi majd a tömbház előtti közvilágítást, a folyosók és a lakások megvilágítását. A fali csatlakozókat azonban továbbra sem használhatják! „Nem szeretnénk abba a szituációba kerülni, hogy mindenféle improvizált megoldásokkal ismét tönkretegyék a hálózatot. Azt szerintem mindegyikük megengedheti magának, hogy egy-egy butéliás gáztűzhellyel főzzön magának", magyarázta a szociális ügyekért is felelős Kereskényi.

Szintén hasonló státusba kerülhet a Vulturului utca 21. szám alatti ingatlan is, ahol 38-an laknak. „Nem vagyunk abszurdak, tudjuk, hogy ezen lakáskörülmények nem valami magas szintűek, ezért a bérleti díj sem lesz több, mint 20-30 lej, erről a Városi Tanács dönt majd csütörtökön. Mégis, úgy gondolom, ezen lépésekkel mintegy 450 személynek valamelyest normalizáljuk a szociális és jogi helyzetét és ez nem kis dolog", vélte az alpolgármester.

Mindez persze nem megy ingyen, megközelítőleg 16.000 eurójába, azaz 67.500 lejébe kerül majd a városnak. „Remélem, azzal, hogy a lakók is fizetnek némi pénz, végre megértik, hogy nekik is felelősséget kell vállalniuk lakáskörülményeikkel kapcsolatban", mondta Kereskényi Gábor alpolgármester.


Az Ostrovului lakói kétszer is tűntettek az Október 25 téren
Az Ostrovului lakói kétszer is tűntettek az Október 25 téren


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: