2010-02-15 15:54:37• hírek • Gozner Gertrud

Mindenkinek fizetnie kell

Február 15.-től az euró 4-es kategóriájú autók esetében is kell környezetvédelmi adót fizetni.

Mindazon autótulajdonosok, akik 2009 decemberéig vásárolták meg euró 4-es kategóriájú gépkocsijukat, mentesültek a környezetvédelmi adó kifizetése alól. Ez a lehetőség február 15.-ei dátummal megszűnt. Hétfőtől kezdve például a Dacia Logan típusú autókért 363 és 774 euró közötti összeget kell befizetni, más típusoknál az illeték több ezer euró is lehet.

A román állampolgároknak, akik 2009 december 31 előtt szereztek be egy 2 ezer köbcenti alatti gépkocsit, 45 nap állt a rendelkezésére, hogy a környezetvédelmi adó kifizetése nélkül írathassák be a járművet. Ezzel szemben, akik az idén vásároltak euró 4-es autót, kötelesek az illetéket kifizetni, függetlenül attól, hogy használt vagy új gépkocsiról van szó.

A Dacia vezetősége attól tart, hogy az illeték miatt visszaesik a forgalmuk, ezért úgy döntöttek, a hónap végéig minden eladott autó után kifizetik a környezetvédelmi adót. Többek közt egy új benzines Dacia Logan után hétfőtől 363 eurót kell fizetni. A Romániában legnépszerűbb import-autó, a Kia Cee'd után 432 és 1200 euró között kell adózni, míg a második helyen szereplő új Renault Clio után 363 eurót kérnek. Egy Ford Focus gépkocsi tulajdonosának 488 euróba kerül az autó beíratása, egy újonnan vásárolt Škoda Octavia már 726 euróba kerül - írja az Adevarul.

A Volkswagen márkájú gépkocsikat kevésbé érinti a határozat, mivel szinte minden modell kapható már euró 5-ös motorral is. Szatmár megyében a 2009-ben beíratott járművek kilencven százalékát a használt autók tették ki. A nyilvántartásba vett 14464 darab gépkocsi közül körülbelül 1500 darab volt újonnan vásárolt, a többséget, 12964 autót másodkézből vett meg a tulajdonosa.

A roncsautó program pár nap múlva, február huszadikán veszi kezdetét. Az eredetileg hétfőtől meghirdetett akció késésért a leadott gépkocsik után kapott utalványoknak a hiánya tehető felelőssé, enélkül nem lehet kérni az árkedvezményt az új autó vásárlásánál. Borbély László miniszter szerint öt nap múlva befejeződik ezen utalványok nyomtatása. Az erre vonatkozó jogszabály módosítása alapján egy magánszemély legtöbb három szelvényt használhat fel egy új autó vásárlásánál.


A Dacia a hónap végéig minden eladott autó után kifizeti az illetéket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: