2010-01-20 11:14:33• hírek • MTI/AFP

Mindenki kalóz akar lenni

Nem panaszkodhatnak az utánpótlásra a szomáliai kalózok; helyi tisztségviselők és szakemberek egyaránt azt mondják, a fiatalok valósággal tolonganak a kelet-afrikai országban azért, hogy elszegődhessenek tengeri rablónak.

Megfigyelők szerint a kalózok tavaly kiterjesztették tevékenységüket az Ádeni-öböltől távolabb, az Indiai-óceánra, egészen a Seychelle-szigetekig. "Egyre többen csatlakoznak, ez az egyik oka annak, hogy növekedett a támadások száma" - magyarázza egy kalóz, egy bizonyos Abdi Yare, a tengeri rablások afféle regionális központjaként funkcionáló Hararderében, Mogadishutól 300 kilométerre északra.

Tény, hogy a szomáliai kalózok szempontjából eredményes volt az év: jelenleg is 11 hajó van a birtokukban, 270 tengerészt tartanak fogva. "Nagyjából százan vannak portyán a mieink közül az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon" - mondja Abdi Yare. "De figyelembe kell venni, hogy a napokban rossz volt az idő; vagyis a kint lévők létszáma nőni fog, ha a szél veszít erejéből" - magyarázza.

"A dologtalan fiatalok egyszerűen hallják a szóbeszédet, hogy a kalózok óriási váltságdíjakat söpörnek be, ennyi elég is, nincs szükség más ösztönzőre" - mondja a part menti Harardere egy köztiszteletnek örvendő polgára. "Virágzik az üzlet. Igazi barátokat szerzel, egy puskalövés nélkül elfoglalsz egy hajót, és néhány hét múlva már kezedben a pénz" - magyarázza lelkesen egy 23 éves kalóznövendék.

Az elmúlt hónapokban másfélszeresére nőtt a kalózokhoz csatlakozó fiatalok száma - mondja Farah Qare, a parányi szomáliai haditengerészeti erők főnöke. Ugyanakkor nehéz megbecsülni a kalózok pontos számát, mert sokan csak egyetlen akció erejéig tartanak velük - teszi hozzá.

Sokan nem tudnak semmit a tengerről, s ha már egy kicsit erősebb a hullámzás, ki sem hajóznak. De ha jobbra fordul az idő, több százan kelnek útra - mondja egy "öreg harcos".


Azért a kalózok élete nem csak jókedv, gyakran el is fogják őket
Azért a kalózok élete nem csak jókedv, gyakran el is fogják őket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: