2015-12-13 16:27:03• hírek • Szatmár.ro

Mindenki gazdagodott

A Szatmári Egyházmegye egyházzenei megmérettetését tartották december 12-én, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Kicsik és nagyobbak együtt izgultak december 12-én, szombaton, amikor reggel kilenc órakor megnyitották az ötödik alkalommal megrendezett Egyházzenei Énekversenyt, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Ft. Dr. Ágoston Ferenc a Szatmári Egyházmegye egyházzenei liturgikus bizottságának elnöke lépett először mikrofonhoz és köszöntötte a jelenlevőket, gratulálva már az elején ahhoz a többlethez, amivel mindannyian rendelkeznek: "Ez egy verseny, de mindenki, aki itt van, már nyert, hiszen felfedezte, hogy milyen tehetséget adott neki Isten. Van olyan, aki már többedére versenyez, van, aki először, de mindannyian rájöttetek, hogy tudtok és szerettek énekelni. Ugyanígy nyertetek azzal is, hogy megtanultatok legalább tizenhat éneket. Nem magától értetődő, hogy ezeket az énekeket énekelitek, több közülük dallamában, szövegében távolabb áll az ifjúsági énekektől, mondhatnánk nem 'slágerek'. De most megtanultátok és szépen énekelitek. Ezeknek az énekeknek a szövege és a dallama olyan, hogy imádság is lehet. Amikor készültetek, egy kicsit imádkoztatok is. Az Úristent magasztaltátok, ahogy ezeknek a versenyeknek a mottója is hirdeti. Ez a verseny így egy kicsit más."

A versenyzők izgalmai fokozatosan múltak, ahogy a pódiumra léphettek és megkezdhették éneküket. A fellépése végén pedig minden egyéni jelentkező vagy csoport mosolygott, hiszen a zsűrinek mindenkihez volt jó szava, bátorítása. A megmérettetés egyébként több feladatból állt:  elő kell adjanak egyet a kötelező liturgikus énekekből, készültek egy szabadon választott, vallásos témájú énekből, és volt ének-felismerési próba.

Három korosztályban - öt-hat, hét-nyolc és kilenc-tizenkettő osztályosok - szervezték meg az énekversenyt, melynek eredményeként az V-VI. osztályosok kategóriájában egyéniben Mali Csenge, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója lett az első, a csapatok között pedig a Menzák Áron és Szarvadi Dominik alkotta, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata. A VII-VIII. osztályosok kategóriájában egyéniben Polacsek Eszter, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, a csapatok között pedig a Kaplonyi Réka és Kind Diána alkotta, a Kaplonyi Fényi István Általános Iskola csapata lett az első. A IX-XII-esek között egyéniben Tepfenhart Daria krasznabélteki tanuló, a csoportok között pedig a Mekker Vivien és Scheitli Krisztina alkotta, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata végzett az első helyen.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: