2011-01-13 10:19:33• hírek • Kocsis Zoltán

Mindenki eltévedt, Gyenes nagyot ment

Hasta la vista, Chile! A 32. Dakar mezőnye szerdán elhagyta Chilét és visszatért Argentínában, hogy a hátralévő három szakasz megtételével visszatérhessen Buenos Airesbe. A 10. szakasz nehézségét, a terepviszonyok és a navigációs problémák mellett, az jelentette, hogy a kiindulási pontot jelentő Copiapo mindössze 390 méterrel van a tengerszint fölött, míg a végcélként szolgáló Chilecito 1.080 méterre. És akkor még nem beszéltünk az Andok bércei között található Paso San Francisco határátkelőről, amely 4787 méteres magasságban várta a versenyzőket.

Mindemellett a legnagyobb gondot szerdán a navigáció jelentette: az élmezőnyből szinte mindenki eltévedt egyszer. A motorosok mezőnyében Cyril Despres nem csak hogy eltévedt, de bele is esett egy vizes-sáros árokba, így kénytelen volt elfogadni, hogy a szintén eltévedő Marc Coma ismét megelőzte és a futamot is megnyerte. Harmadikként a már két szakaszt is megnyerő, ám büntetései miatt ezt mindkétszer elveszítő Ruben Faria ért be. Az összesített versenyben ezzel Coma már 18 percre növelte előnyét Despres-vel szemben, akinek a kedden leszögezett taktikája -húzza a gázt, ahogy a csövön kifér - sem segített. A harmadik Francisco Lopez Contardo háromnegyed órával van lemaradva az éllovas mögött.

Alig 37,18 perccel Coma mögött ért célba szerdán Gyenes Emánuel is, aki ezzel a szenzációs 14. helyet csípte meg, az Autonet Import által támogatott sportoló összesítettben pedig feljött a remek 19. helyre. Csapattársa, pontosabban csapatfőnöke, Marcel Butuza is versenyben van még, ő a 73. helyen zárt szerdán, összesítettben pedig a 65. pozíciót foglalja el. Jobb napot zárt a szerbiai magyar Saghmeister Gábor, aki 54.-ként ért be Chilecitóba, az összesített táblázaton pedig a 69. helyen tanyázik.


A Dakar velejárója: hatalmas bukás fotó: dakar.com
A Dakar velejárója: hatalmas bukás fotó: dakar.com


Nem úszták meg eltévedés nélkül az autósok menői sem, de Nasszer al-Attijah szerencséjére Carlos Sainz nem csak elvétette a helyes irányt, de fenn is akadt egy dűnén. Ennek köszönhetően a katari, aki két kilométer után visszatalált a helyes irányba, tíz percet vert a spanyolra, összesítettben pedig ezzel 12 minutumra növelte előnyét a Matadorral szemben. A szakaszt egy harmadik volkswagenes, Giniel de Villiers nyerte meg két BMW, Krysztof Holowczyc és Stephan Peterhansel előtt. De Villiers előnye lassan egy óra Peterhansel előtt, így a 2009-es győzelme után lassan biztossá válik az idei bronzérme.

Meglepetésre a kvadosok között Alejandro Patronelli csak a hatodik lett szerdán, ám hátránya csak öt perc volt a győztes Jorge Santamaria és a második Sebastian Halpern (kettejüket csak nyolc másodperc választotta el) mögött, így összesítettbeli előnye továbbra is több, mint egy óra (pontosabban 71 perc) utóbbival szemben.

Úgy tűnik,idén a legélesebb verseny a kamionok között lesz. Miután hétfőn Vlagyimir Csagin megelőzte Firdaus Kabirovot, majd az kedden visszavette a vezetést csapattársától, szerdán ismét Csagin állt az élre. Ráadásul 21,38 percet vert Kabirovra, amivel összesített táblázaton 17,27 percnyi előnyt halmozott fel honfitársa előtt.

Fej-fej mellett a Dakaron fotó: dakar.com
Fej-fej mellett a Dakaron fotó: dakar.com


Alessandro Zanotti az Andok bércei között fotó: dakar.com
Alessandro Zanotti az Andok bércei között fotó: dakar.com


A Volkswagen és a por fotó: dakar.com
A Volkswagen és a por fotó: dakar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: