2015-12-09 14:51:45• hírek • Szatmar.ro

Mindenki égi édesanyja - Búcsú a Zárda templomban

Isten Szűz Máriát választotta ki, hogy általa adja vissza az embereknek az örök üdvösséget, az örök boldogságot - mondta szentbeszédében, a Zárda templom búcsúján Ft. Harsányi László.

Zarándokhellyé vált a szatmárnémeti Zárda templom búcsújának napján, december 8-án, Szeplőtelen fogantatás ünnepén. Már a megelőző három napon is telve voltak a sorok a felkészítő szentmisék, a triduum alkalmával, de kedd este az addigiaktól is többen mentek el, hogy a Szűzanya oltalmába ajánlják életüket, kéréseiket elé vigyék, közbenjárását kérjék. A papokat is nagy számban vonzott szentmise elején Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök Szeplőtelen fogantatás dogmájáról beszélt: "Isten, egyszülött fia megváltása által felemelte az elesett emberiséget. De Isten a Szűzanyát nem engedte elesni, megóvta az áteredő bűntől. Ezt a csodát ünnepeljük ma, a Boldogságos Szűzanya szeplőtelen fogantatásában. Hálát adunk a Mindenhatónak azért, amit általa művelt és kérjük az ő közbenjárását, hogy hozzá hasonlóan igazi Krisztus-hordozók lehessünk."

A meghívott ünnepi szónok a triduum elmélkedéseit is tartó Ft. Harsányi László erdődi esperes volt, aki szentbeszédében a teremtés könyvének harcára emlékezett, az ember lelkéért vívott harcról beszélt, a gonosz munkájáról, amelynek eredményeként az ember elbukott. A bűn az édenkert elveszítését jelentette, de Isten utánament az embernek, így az ő jelzője nem a büntető, hanem az irgalmas: "Az ószövetségben sokan egy büntető Istent látnak. Azonban Isten már a kiűzetéskor megígérte az embernek, hogy eljön a megváltó, aki eltiporja a kígyó fejét. Az irgalmas Isten képe jelenik itt meg, és ez a valós kép, hiszen Isten szeretetből teremtette az embert, nem azért, hogy elkárhozzon. A Boldogságos Szűz Máriának szánta azt, hogy általa adja vissza az embereknek az örök üdvösséget, az örök boldogságot. Nem véletlenül ma nyitotta meg a Szentatya az Irgalmasság Évét. A kegyelem túláradása a Szűzanya szeplőtelen fogantatásával kezdődik. Isten kiválasztja őt, hogy fiának az édesanyja legyen és ezért Isten megóvja már a fogantatásától kezdve az áteredő bűntől. Az ő közreműködésével akarja az embereket újjá teremteni, az üdvösséget megadni.

A Szűzanya azzal, hogy kimondta Isten tervére igenlő válaszát, egy egész életre szóló igent mondott. Teljesen odaadta az életét Isten és az emberiség szolgálatára. Ma tekintsünk fel rá és induljunk el azon az úton, amit élete mutat nekünk, mert ez egy Isten által rendelt út. Nem könnyű, de tudhatjuk, hogy harcainkban, a megpróbáltatások idején van egy segítőnk, akihez fordulhatunk, és forduljunk. Ajánljuk életünket a Boldogságos Szűz Mária oltalmába. Isten minden keresztény embert az üdvösségre hívott meg és Jézus azért ment el, hogy az örök boldogságban helyet készítsen nekünk. Ebben a földi életben úgy kell élnünk, hogy méltók legyünk rá."

Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, templomigazgató a szentmise végén szólalt meg, minden ember édesanyjaként azonosítva Szűz Máriát: "Amikor Jézus Krisztus a kereszten szenvedett, Szent János apostolra mutatva az emberiségnek ajándékozta a Szűzanyát. Ő Isten csodája, édesanyaként mindig vigyázza az életünket, nekünk pedig az a feladatunk, hogy megfeleljünk Isten gyermekeiként. Valahányszor a Szűzanyát tiszteljük, szeretjük, és főleg, a búcsús templomaiba elzarándokolunk, szeretetünk legszebb jelét adjuk. A hála pillanata ez."

Megköszönte továbbá Ft. Harsányi László erdődi esperes szolgálatát, mindenkinek a hozzájárulást a búcsú előkészítésében és a részvételt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a szentmisét követően hosszan szóltak még a Mária-énekek, a hetediket is elénekelték, amíg a tömeg kivonult a templomból.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: