2010-09-07 11:16:47• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Mindenképp javítani kell

A pénteki produktum után a magyar és a román válogatott győzelmi kényszerben van.

Beragadt a nyitányon a magyar és a román labdarúgó válogatott! Előbbi (azért legyünk őszinték, papírformának megfelelő) 2-0-ás vereséget szenvedett Svédországban, a Moldova elleni hazai meccsen viszont mindképpen kötelező a győzelem. Románia ezzel szemben odahaza nem bírt Albániával (1-1), a meglepő kudarc után szinte kötelezővé vált fehéroroszországi győzelem, különben komoly veszélybe kerül a 2012-es Európa-bajnoki részvétel.

Ám Minszkben közel sem vár egy sétagalopp Razvan Lucescu legénységére, hisz Fehéroroszország pénteken hatalmas szenzációt okozott azzal, hogy Párizsban Kisljak góljával legyőzte a franciákat. Bernd Stange, aki Jörg Berger néven a kelet-német titkosrendőrség, a Stasi besúgója volt egykor, egy nagyon masszív csapatot gyújt össze a nagyrészt az egykori szovjet utódállamokban futballozó keretből (38 fehérorosz légiósból 19-en szerepelnek az orosz első-és második osztályban). A Stuttgartot, az Arsenalt és a Barcelonát is megjárt, jelenleg a Birmingham Cityt erősítő Alekszandr Hleb a csapat egyetlen klasszisa, rajta kívül a most az olasz Bariban futballozó Vitalij Kutuozv is jegyzett labdarúgónak számít, ő korábban játszott a Milanban, a Sporting Lisszabonban és a Parmában is. Rajtuk kívül érdemes odafigyelni a belorusz foci nagy ígéretére, Anton Putsilóra, aki a nyártól a német Freiburgban folytatja pályafutását.

A két csapat legutóbb szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, 2007 szeptember 8.-án csapott össze Minszkben, szintén EB.-selejtezőn. Akkor Mutu duplájára valamint Dica találatára Romascsenko válaszolt. Most egyikük sincs a keretben és a két gárda alaposan kicserélődött: a hazaiaknál Tigorev, Hleb, Rodionov és Kornilenko lépett akkor pályára azok közül, akik pénteken Párizsban is szerepet kaptak, míg a román oldalon Lobont, Rat és Chivu volt ott három évvel ezelőtt.

Razvan Lucescu, az Albánia ellen csalódást okozó csapatban több helyen is személycserét tervez. A védelem tengelyébe visszatér Chivu, Radoi pedig a védekező középpályás posztjára lép elő. A védelem jobb oldalán valószínűleg Maftei kap bizalmat Contra helyett, míg a csatársorban az albánok ellen csereként betaláló Stancu játszhat Marica helyén. A középpályán Cocis és Florescu közül valakinek helyet kell szorítania Radoinak, ám az sem elképzelhetetlen, hogy Muresan is helyet kap a kezdőben.


A fehérorosz válogatott sokat fejlődött az utóbbi években
A fehérorosz válogatott sokat fejlődött az utóbbi években


Három ezelőtt játszott utoljára Moldova is Budapesten, szintén egy Európa-bajnoki selejtező keretein belül. Akkor Priskin és Gera találataival a magyarok 2-0-ra győzni tudtak, ezzel az eredménnyel vélhetően most is kiegyeznének. Az akkor pályára lépők közül Juhász, Vadócz, Hajnal, Priskin, Gera és Huszti az egyik oldalon, Epureanu, Cojocari, Comlionoc, Frunza és Bugaev pedig a másik oldalon most is lehetőséget kaphat.

Egervári Sándor ígérete szerint elsősorban a támadásokra helyezi majd a hangsúlyt, ezért az ebben jeleskedő futballistáknak szán jelentősebb szerepet. "Igyekeznünk kell a rivális térfelén megtartani a labdát, ennek megfelelően a támadókra nagyobb szerep hárul - mondta a tréner. - Ezért azok a játékosok, akiknek a gólszerzés és a helyzetek kialakítása az erősségük, most több lehetőséget kapnak majd."
A kapitány hozzátette, szeretné, ha a szurkolók és a gárda a keddi mérkőzésen közelebb kerülnének egymáshoz, és a válogatott kiszolgálná a közönséget. "A kisebb sérüléseket minden futballistánál sikerült rendbe hozni, s úgy érzem, mentálisan is helyre állt minden a svédországi találkozót követően, így felkészülten várjuk a moldovaiak elleni összecsapást, amelyen pontokat szeretnénk szerezni."

Ami a moldovai csapatot illeti, az együttes szakmai munkáját néhány hónapja a román labdarúgás egyik legendája, Gabi Balint irányítja. A keret tagjai odahaza vagy az egykori szovjet utódállamokban (főleg Oroszországban) keresik a kenyerüket, olyannyira, hogy Nyugat-Európában csak három moldovai labdarúgó szerepel: a svéd és a svájci második vonalban valamint az osztrák harmadik osztályban találhatunk egy-egy futballistát, ám egyik sem tagja a válogatottnak. Tagja viszont a nemzeti csapatnak a korábban a Kolozsvári CFR-ben is szereplő Viorel Frunza, aki most a kazah Atyrauban kergeti a labdát.

Keddi program:
D csoport:

Fehéroroszország - Románia 20.30 DigiSport
Albánia - Luxemburg
Bosznia - Franciaország

E csoport:
Magyarország - Moldova 21.30
Hollandia - Finnország
Svédország - San Marinó


Huszti és Gera döntő szerepet játszhat Egervári csapatában fotó: mlsz.hu
Huszti és Gera döntő szerepet játszhat Egervári csapatában fotó: mlsz.hu


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: