2013-11-30 12:32:33• hírek • Szatmár.ro

December 1. - az AIDS ellenes világnap

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság informáló-anyagot tett közzé az AIDS ellenes világnap alkalmából:

A december elsején tartott HIV/AIDS ellenes Világnap minden embert összefogásra sürget annak érdekében, hogy növekedjék a vírusra és a betegségre vonatkozó tájékozottság, tudatosság; hogy kifejezzék a nemzeteken átívelő szolidaritást e világjárvány áldozatai iránt, és hogy támogassák a HIV/AIDS megelőzésének, kezelési és ápolási lehetőségeinek fejlesztését, hiszen ez a fertőzés egyre növekvő közegészségügyi kihívást jelent.

2011-2015 között az AIDS Világnap témája: „Közelítés a nullához: Legyen nulla új HIV fertőzés, nulla diszkriminálás, nulla AIDS miatti elhalálozás". Sajnos nem létezik gyógyító kezelés az AIDS-re, csak olyan retrovírus-ellenes gyógyszerek, melyek enyhítik a betegséget és próbálják meghosszabbítani a túlélést.

A HIV/AIDS elleni egyetlen hatásos fegyver a fertőzés megelőzése. Ennek érdekében szükséges a tájékoztatás a terjedés módjával kapcsolatban, valamint a felelősségtudatos életmód, éberség a megfertőződés elkerülésére.

A HIV fertőzés hosszú ideig (2-10 évig) tünetmentes, csak véletlenszerűen fedezik fel, de a fertőzött ember már az első pillanattól tovább terjeszti a vírust, anélkül, hogy tudatában lenne a fertőzésnek. Az AIDS a fertőzésnek az a fázisa, amikor a szerzett immunhiányos szindróma betegségként manifesztálódik: mivel az immunrendszer tönkremegy, a páciensnek nincs mivel harcolnia a különböző fertőzések ellen, melyek előbb-utóbb megölik.

A fertőzött személynél a HIV vírus megtalálható a testnedvekben (vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej stb.), ezek által terjed a fertőzés. Romániában a leggyakoribb terjedési mód az óvszer nélküli szexuális érintkezés. Más terjedési lehetőségek: nem steril fecskendők használata (különösen nagy veszélyben vannak a tűvel a szervezetbe juttatott kábítószerek használói), fertőzött vérrel történő transzfúzió, nem sterilizált éles/hegyes eszközök használata (borotvapenge, tetoválótűk stb.).

A fertőzés nem kapható el sem a fertőzött személy sem a használati tárgyak megérintése által, közös medence vagy WC használattal, sem rovarcsípéssel.

Ezek ismeretében tudjuk, hogyan védekezzünk, anélkül, hogy a HIV-fertőzött személyeket hátrányosan megkülönböztetnénk. Nekik is joguk van konfidencialitáshoz, orvosi ellátáshoz - ugyanakkor erkölcsi kötelességük, hogy felelősségteljesen mindent megtegyenek, hogy ne terjesszék a fertőzést.

Romániában az 1985-2012 között bejegyzett HIV/AIDS-es esetek száma összesen 17.819, ezekből 11.189 él még. Felhívjuk a figyelmüket, hogy mivel az elején nincsenek betegségre utaló jelek, ezek az adatok csakis a felfedezett, diagnosztizált eseteket jelentik, melyek a fertőzött személyek valós számának csak egy részét alkotják. Sok szeropozitív személy van még rajtuk kívül, akiknél ezt még nem fedezték fel, de akik szintén terjesztik a vírust.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: