2014-09-04 13:29:53• hírek • Kocsis Zoltán

Megérkeztek a vakcinák

Megérkeztek a hepatitisz B elleni oltóanyagok Szatmár megyében, így az újszülöttek ismét megkaphatják a betegség ellenanyagát. Szatmár megye június óta küszködött a vakcina hiányával.

Dorina Dragos Guran, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője közölte, az egészségügyi minisztérium nyolcszáz adag oltóanyagot különített el Szatmár megye számára. A június óta tartó hiány során közel 650 gyerek maradt a kötelező oltóanyag nélkül. Ezt azonban egy hónapos korig bármikor be lehet adni, így a szülészetek mellett a háziorvosok is kapnak belőle: ők adják be azoknak a gyerekeknek, akik a hiány miatt nem kaptak.

A hepatitisz B elleni védőoltás Romániában 1995-ben vált kötelezővé. A lépést az indokolta, hogy szakemberek szerint a populáció 8-10%-a hordozza a vírust. Mivel véren keresztül terjed, nagyon komoly a fertőzési lehetőség - például szexuális úton. Az antitestet rendszerint a csecsemő megszületését követő 24 órán belül beadják az újszülöttnek.

A vakcinát a minisztérium szerzi be és osztja szét, így a hiány általános volt az országban. Szatmár megye általában évente 2000-2500 adagot szokott kapni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: