2015-04-16 15:49:36• hírek • Kocsis Zoltán

Minden út a Barcelonához vezet!

Nem szeretnénk olyan vitába belefolyni, hogy melyik a földkerekség legnagyobb sport vagy fociklubja, azt viszont határozottan állíthatjuk: a Barcelonánál kevés fajsúlyosabb van. Bizonyítják ezt a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek szerda esti mérkőzései is. És most nem arra gondolunk, hogy Suarezék simán nyertek Párizsban!

Éles szemű statisztikusok ugyanis kiderítették, hogy a szerdán pályára lépő csapatok, a Barcelona, a Paris St. Germain, a Bayern München és a Porto edzői, név szerint és a fenti sorrendben Luis Enrique, Laurent Blanc, Pep Guardiola és Julen Lopategui közel két évtizeddel ezelőtt csapattársak voltak. Természetesen a Barcelonában!

A négy játékos ugyanis tagja volt a katalánok 1996-97-es keretének, amely az azóta elhunyt Bobby Robson irányításával megnyerte a Kupagyőztesek Európai Kupáját (1-0 a PSG ellen), a spanyol Kupát (3-2 a Betis ellen) és a Spanyol Szuperkupát is az Atletico Madrid ellen. Egyedül a bajnoki cím nem jött össze, két ponttal szorultak az örök rivális Real Madrid mögé.

A négy játékosnak más-más szerepe volt a sikerekben. Pep Guardiola 3315 percet töltött a pályán a bajnokikon - nála többet csak Vitor Baia kapus játszott. Mind a 38 fordulóban kezdő volt és csak ötször cserélték le. Szintén alapember volt Luis Enrique, aki 3099 percet töltött a pályán, 35-ször kapott lehetőséget, mindannyiszor kezdőként - és egyszer sem cserélték le. Blanc már valamivel kevesebbet játszhatott, ám 28 bajnokijával neki sem kell szégyenkeznie. Szegény Lopateguinek viszont csak a cserepad jutott Vitor Baia mögött.

Az említetteken kívül a csapatban olyan klasszisok szerepeltek még, mint Luis Figo vagy a brazil Ronaldo, aki 34 bajnoki góllal zárta a szezont. És ne feledjük azt sem, hogy ennek a csapatnak volt a másodedzője bizonyos José Mourinho.

A jelek szerint ez egy különösen intelligens társaság lehetett, hisz Sergi Barjuan jelenleg a spanyol élvonalbeli Almeria edzője, Juan Pizzi a tavaly a Valenciát, jelenleg a mexikó Club Leont edzi, Abelardo pedig a spanyol másodosztályú Sporting Gijon szakmai munkáját irányítja. Dolgozott vezetőedzőként továbbá Miguel Nadal (Mallorca), Hriszto Sztoicskov (bolgár válogatott, Celta Vigo, CSZKA Szófia), Albert Ferrer (Vitesse, Cordoba) vagy Jose Bakero (Valencia) is.

A több mérkőzésen is a csapatkapitányi karszalagot viselő Gheorghe Popescu pedig adócsalásért éppen börtönben ül...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: