2015-02-17 12:17:51• hírek • Szatmár.ro

Városok hálózatában a szatmári fiatalok

A szatmári fiatalok már nem elégszenek meg azzal a tereppel, amelyet az Erasmus+ Program által megnyitott nekik az Európai Unió, inkább bemerészkednek - igaz, hogy fiatalokat érintő témával - a felnőttek terepére. Az Európa a Polgárokért Program városok hálózata projektben Szatmárnémeti felkerül Európa térképére tíz másik európai város között.

„A nyíregyházi Mustárházat működtető Kulturális Életért Közhasznú Egyesület szakmai irányításával zajlik a kétéves projekt, amelynek így mi is részesei lehetünk. A projekt célja, hogy mind a tizenegy résztvevő városban sikerüljön pontosabban meghatározni, hogy mi is a fiatalokat legjobban érintő problémák listája, s ezeket súlyozását követően miniprojektek révén átvenni a máshol már működő jó példákat, majd azokat gyakorlatba is ültetni" - magyarázta Őri-Pákay Franciska, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület (SZAFKE) alelnöke, aki részt vett a projektindító konferencián, Nyíregyházán.

A SZAFKE képviseli Szatmár megyét a városok hálózata projektben, amely hat elemből álló komplex pályázat. Az első lépést egy hathónapos felmérés, amely révén azonosítani kívánják a szakmai vezetők segítségével az egyes városokban élő fiatalok problémáit, majd ezt követően kialakul az a lista, amely végre világos képet mutat majd a helyzetről.

„Azt tapasztalom, hogy egyetlen problémaként azt szokták megjelölni, hogy nincsenek munkalehetőségek Szatmárnémetiben. Én ennél összetettebbnek látom ezt a helyzetet, hiszen hiába jönnek ide nagyvállalatok, egész egyszerűen nem tudunk számukra megfelelően képzett szakemberekkel szolgálni, hiszen hosszú évek óta nem térnek vissza az egyetemisták városunkba" - mutatott rá egy nagyon is aktuális gondra a SZAFKE alelnöke, majd hozzátette, hogy a kész, szakmailag megalapozott lista kiindulási pontja lehet nem csak ennek a projektnek, de más törekvéseknek is.

A nyolc ország tizenegy városát magába foglaló projekt második szakaszában négy városban tartanak majd workshopokat az alábbi témakörökben: migráció, bevándorlás, kisebbségi kérdések, aktivitás-inaktivitás, valamint a kultúrafogyasztás és a szociális terek. Ezek a négynapos találkozók lehetőséget nyújtanak majd arra, hogy a jelenlévők megvitassák ezeket a kérdéseket, s az addigra elkészült tanulmánnyal összhangba hozzák a saját városaikra nézve. A munkamegbeszéléseket követően a jól bevált és működő problémamegoldó rendszereket ültethetik át a gyakorlatba más városokban is.

„Ha mondjuk Palermoban van valamilyen jó módszer arra, hogy egy nálunk is komoly gondokat okozó témában hogyan érhetünk el eredményeket, akkor miniprojekt révén elindíthatjuk ebben a részben a programot, s ebből is finanszírozzuk majd. Fontos, hogy ne magát a programot akarjuk majd egy az egyben átvenni, hanem adaptáljuk a helyi viszonyokra. A legtöbben ugyanis ott követik el a hibát, hogy mondjuk egy Kolozsváron működő rendszert akarnak a minimális változtatások nélkül átültetni Szatmárnémetibe, azután csodálkoznak, ha megbukik a teljesen másfajta társadalmi szokásokra berendezkedett városban" - hívta fel a projekt későbbi szakaszának lehetséges buktatójára a figyelmet Őri-Pákay Franciska.

Elmondta azt is, hogy nem csak a projekt a lényeg, és a gyakorlatba ültetés, hanem ennek széles közönséggel való megismertetése is, éppen ezért információs napokat is szerveznek, s természetesen publikálni is fogják az elért eredményeket.

„Szükségünk van olyan felmérésekre, amelyek végre konkrét segítséget nyújtanak. Tavaly elkészült a szatmári fiatalok önkéntes szokásairól szóló, de az csak egy konkrét szelete az egésznek. Ennél sokkal többre van szükség, hogy azután a tettek mezejére lépve a konkrét igényeknek megfelelő megoldásokkal tudjunk előrukkolni. Románia híres arról, hogy az Európai Uniós pénzeket nem mindig a legmegfelelőbben költi el. Mi ennek szeretnénk elejét venni, mert úgy gondoljuk, hogy értékek és nem érdekek mentén kell tevékenykedni" - magyarázta a SZAFKE alelnöke.

Azt is elárulta, hogy nem könnyű egy ennyire multikulturális környezetben kidolgozni a lépéseket, hiszen kiderült, már az első megbeszélésen, hogy a projektben résztvevő egyesületek egy részének nem is annyira az értékek, mint a remélt anyagi haszon a fontos, ami ellenkezik a pályázat benyújtóinak értékrendjével, így ez fog még nehézséget okozni a megvalósítási szakaszban. Ám ennek ellenére jó hír, hogy az eredetileg tervezettekkel ellentétben a projektzáró konferencia Szatmárnémetiben lesz 2016 őszén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: