2009-05-26 14:26:13• hírek • Ferenczi Noémi

Minden romának adnának személyit

Tavaly kezdődött a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Iroda azon akciója, mely keretében megyeszerte szeretnék rendezni a romák személyi iratait. Riedl Kovács Hanna igazgató sikeresnek értékelte az eddigi akciókat.

Szatmár megyében is általános jelenség, hogy a romák nem rendezik személyi okmányaikat, sokuknak még keresztlevelük sincs. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött Szatmárnémetiben az akció mely keretében a Lakosságnyilvántartó Iroda munkatársai a rendőség és a kórházi személyzet segítségével igyekeznek minél több romának rendezni a személyi iratait. Jelenleg, egyetlen roma újszülött sem hagyja el úgy a kórházat, hogy ne készítenének neki keresztlevelet és mindent megtesznek azért, hogy az anyának is készítsenek személyi igazolványt.

Gyakran szerveznek kiszállásokat, ilyenkor az önkormányzat segítségével tájékoztatják a romákat arról, hogy helyben szerezhetnek személyit, ilyenkor elég sokan mutatnak hajlandóságot, hogy rendezzék a helyzetüket.

„A vidéki akciók alkalmával elsősorban a romák vezetőjével vesszük fel a kapcsolatot, ő szól a romáknak és sok információt is szolgáltat az illetőről, akinek készül az igazolvány. Nehéz lenne megmondani, hogy jelenleg még hány romának nincs igazolványa. A legutóbbi akció során például, Pusztadarócon, 61 személy kapott igazolványt és további 84 személy igazolványának készítése van folyamatban"- magyarázta az igazgatónő. Akinek nincs állandó lakhelye, ideiglenes személyit kap.

„A szociális segély igénylésekor sincs minden esetben szükségük személyire, ugyanis sokuknak van régi, lejárt személyi igazolványuk. Az arról készült másolatot adják le az önkormányzatnál, ahol jól ismerik és jól tudják, hogy az illetőnek valóban szüksége van a segítségre. Munkavállaláskor viszont biztosan szükségük van személyire"- tette hozzá.

Mostanra a kórházban hagyott újszülöttek helyzete is rendeződni látszik. Tasnádon és Nagykárolyban, mivel egy kijárat van és a személyzet is elég „szemfüles", nagyon ritka, hogy a romák otthagyják kicsinyüket. Ilyen esetekben a gyermekvédelmi hatóságok gondoskodnak az újszülöttről.

Az elmúlt egy évben több ezer romának sikerült személyi igazolványt, keresztlevelet készíteniük az iroda munkatársainak.


Több ezer romának készítettek személyit az elmúlt egy évben
Több ezer romának készítettek személyit az elmúlt egy évben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: