2012-12-20 12:26:02• hírek • Kocsis Zoltán

Három hónaptól egy év börtön járhat az illegális pirotechnikai eszközökért

A romániai szabályozás szigorúbb, mint a magyarországi, ahol kisebb rakétatelepek használata is engedélyezett.

A téli ünnepek és elsősorban a szilveszter közeledtével ismét aktuálissá válnak a különböző pirotechnikai eszközök, petárdák körüli kérdések. Miközben a városban már hallani egy-egy robbanást, a Szatmár Megyei Rendőrség Lőfegyverek, Robbanószerek és Veszélyes Anyagok Osztálya közleményt adott ki, amelyben igyekszik tájékoztatni a pirotechnikai eszközök használatának szabályairól és veszélyeiről.

A közleményben felhívják mindenki figyelmét, hogy csak az 1 és P1 kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök használata engedélyezett - ám csakis 16 évnél idősebb személyek számára! Hogy mi tartozik ebbe a két kategóriába? Olyan szórakoztatási célt szolgáló, kis méretű eszközök, amelyek nem jelentenek komoly veszélyt: csillagszórók, konfettiágyúk, kis görögtüzek, tűzgyűrűk, minifáklyák. Tilos tehát a mindenféle petárdák, rakéták, nagyobb méretű görögtüzek, fáklyák használata!

Ami a kereskedelmet illeti, a csillagszórók, konfettik stb. árusítása szeptember 27-ét követően legális, használatuk azonban csak december 31-én és január elsején engedélyezett.

A rendőrség tájékoztatása szerint tilos ezen eszközök használata 20.00 ás 06.00 órák között (kivétel, ha valakinek speciális engedélye van rá). Szintén tilos használatuk négy emeletnél alacsonyabb épületek esetében 50, négy emeletnél magasabb épületek esetében 100, magasfeszültségű vezetékek, folyékony üzemanyagot tároló illetve egyéb tűz-és robbanásveszélyes épületek és erdők 500 méteres körzetében. Szintén tilos a pirotechnikai eszközök használata közutakon, járdákon illetve olyan helyeken, ahol fölcsuszamlást vagy lavinát okozhatnak.

A pirotechnikai eszközök illegális forgalmazása és használata Romániában bűncselekménynek számít és három hónaptól akár egy évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a következő napokban fokozottan ellenőrzik majd a piacokat a pirotechnikai eszközök, árusítóit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: