2015-11-10 13:24:29• hírek • Kocsis Zoltán

Mélyszegénység, kukázás, családon belüli erőszak

Mélyszegénység, családon belüli erőszak, éhezés, drogok jellemzik a Szatmárnémetiben élő, a szociális perifériára szorultak nagy részének életét, derült ki egy új felmérésből, amelyet a Stea Egyesület készített és mutatott be.

A mintegy 600 szatmárnémeti hátrányos helyzetű család - elsősorban a Vulturului, a Toamnei, az Ostrovului utcákban, illetve Szatmárzsadányban élők - köreiben elvégzett felmérés szerint a gyerekek 14%-át verik el szülei szinte napi szinten, míg a nők 11%-a szenved a családon belüli erőszak miatt. A megkérdezett családok 13%-a él mélyszegénységben: kukákból kénytelen táplálkozni, nincs pénze gyógyszerekre. Ugyanakkor a családok 11%-ának esetében okoz súlyos problémákat az alkohol- vagy drogfogyasztás.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a felnőttek 64,8%-a alacsony szintű képzettséggel rendelkezik. Ez a probléma pedig reprodukálja magát a következő generáció soraiban is. A gyerekek 52,27%-a nem jár óvodába, 28,65%-uk nincs beíratva elemi, 53,19%-uk pedig általános vagy középiskolába...

Ennek következtében - a gyerek bevallása szerint - 10 évesen már elkezdtek koldulni, 14 évesen pedig a prostitúció útjára léptek.

A felmérést az „Én is gyerek akarok lenni!" elnevezésű program keretein belül végezte el a Stea Egyesület. Az akció célja, hogy közigazgatási szereplők és a közvélemény figyelmét a marginalizált szociális csoportokra irányítsa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: