2006-12-06 00:11:27• hírek • Szatmar.ro

Letették az esküt az új miniszterek

 Az RMDSZ legalább két államtitkári tisztséget szeretne megszerezni.
Varujan Vosganian, Dan Motreanu és Mircea Toader a konzervatívok kormányból való kilépése után üresen maradt tisztségeket foglalta el. Varujan Vosganian-t a kormányfőhelyettesi, a párt főtitkárát, Dan Motreanu-t, a mezőgazdasági minisztérium élére jelölték a liberálisok. A Demokrata Párt Mircea Toader belügyi államtitkárt nevesítette a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium tárcavezetői tisztségére. Az RMDSZ a pénzügyminsztériumban és a belügyminisztériumban szeretne kapni egy-egy allamtitkári tisztséget, valamint állami intézményekben legalább három vezetői tisztséget.

- Elsődleges teendő a kormány kiegészítése - jelentette be kedden, bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla szövetségi elnök, értékelve a Konzervatív Párt kilépése nyomán kialakult helyzetet.A miniszterelnök-helyettes szerint megoldást kell találni arra is, hogy a jelenlegi kisebbségi kormány kezdeményezéseihez a Parlamentben biztosítsák a többséget. A szövetségi elnök felelőtlennek nevezte a Konzervatív Párt kormányból való kilépését: bár megszületett már a döntés Románia EU-csatlakozásáról, de ez nem jelenti azt, hogy a következő hetekben nem kellene elővigyázatosnak lennünk – mutatott rá.

Markó Béla elégedett azzal, hogy a tegnap esti koalíciós egyeztetésen sikerült megegyezni a gazdasági és kereskedelmi miniszter, valamint a miniszterelnök-helyettes személyéről, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ma este, vagy legkésőbb holnap délelőtt a koalíció dönteni fog az államtitkárok, illetve az ügynökségek és hatóságok vezetőinek kinevezéséről is. A szövetségi elnök közölte azt is, hogy egyelőre nem körvonalazódott milyen tisztségek illetik meg az RMDSZ-t.

Január 1-je után azonban elkerülhetetlen a koalíciós egyeztetés a további célkitűzések, valamint a kormányzat felépítésének kérdésében, ám a csatlakozás pillanatáig a kormányzás stabilitását kell biztosítani. 2007. elején mindenképpen változni fog a kormányzat szerekezete, ugyanis az Integrációs Minisztérium megszűnik, helyette egy regionális fejlesztési minisztériumot kell majd létrehozni. Szintén koalíciós egyeztetés tárgyát képezi majd a tényleges decentralizáció megvalósítása: nem elegendőek a lelkes szándéknyilatkozatok, megfelelő intézkedésekre van szükség ezen a téren – szögezte le a szövetségi elnök.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: