2009-06-15 11:58:59• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Băsescu "útmutatásai" a minisztereknek

Traian Băsescu román államfő a kormány ülésén minden minisztert ellátott "személyes útmutatásaival", kiváltva ezzel több tárcavezető rosszallását.

A hétfői román sajtóban és az elektronikus médiában egymást követik a tudósításokkal egybekötött kommentárok azzal kapcsolatosan, hogy Băsescu vasárnap részt vett az Emil Boc vezette kormány ülésén. Elvben csak amolyan beszélgetést terveztek volna, de Băsescu magához ragadta a szót, és gyakorlatilag minden tárcával kapcsolatban adott néhány "jó tanácsot".

Băsescu például felülbírálta a Román Nemzeti Bank (BNR) korábbi, szerinte túlságosan is derülátó előrejelzését a rövid távú fellendülésről, megállapítva, hogy a bruttó nemzeti össztermék az év második harmadában is csökkenni fog. Az országnak recesszióra kell felkészülnie - hangsúlyozta az elnök.

Azt javasolta a kormánynak, hogy augusztusig hagyjon jóvá egy újabb, további kurtításokat előirányzó költségvetés-módosítást. Óva intette a kabinetet attól, hogy túllépje a már megszabott bérkeretet, s hogy emelje a közalkalmazottak fizetését. Ezzel szemben arra kérte a védelmi minisztert, hogy az Irakban és Afganisztánban állomásozó katonáktól ne vonják meg azokat a bérpótlékokat, amelyekről a költségvetési megszorítások miatt döntött a tárca.

Nem rejtette véka alá más tárcakkal kapcsolatos véleményét sem. Az oktatás helyzetét drámainak minősítve a késlekedő reformok beindítását sürgette, számos tanáccsal látva el Ecaterina Andronescu oktatási minisztert. Elsősorban azt szorgalmazta, hogy a szakmai képzés és a tanterv legyen összhangban a gazdaság követelményeivel. Szerinte például nagy hiány van szakképzett pincérekből, autószerelőkből és bádogosokból. Fölöslegesnek tartotta azonban, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedni képtelen filozófusok tömegét ontsák az egyetemek, hiszen - mint fogalmazott - "a pitypangról vagy az ókori történelemről elegendő ismeretet szerezhetnek a gyerekek a google-on keresztül is".

A kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai nem voltak restek azonnal reagálni, hangoztatva, hogy az államfőnek eleve nem is lett volna joga a kormán ülésén ilyen "aktívan" résztvenni, sem kioktatni a jelenlévőket, akárcsak a független pénzügyi politikát folytatni hivatott nemzeti bankot. E párt politikusai a beszéd felszínességét is kifogásolták, akárcsak azt, hogy szerintük nem mondott igazán semmi újat. A miniszterelnököt adó másik pártban, a Demokrata Liberális Pártban (PD-L) sem váltott ki lelkesedést az államfői kéretlen "útmutatás-sorozat", pedig a román közéletben egyöntetű a vélemény, hogy ezt a pártot (sokak szerint magát a kormányt is) Traian Băsescu "irányítja".

A román kommentátorok egyértelműen úgy vélik, hogy Băsescunak ez a "magánkezdeményezése" az őszi elnökválasztásokra előretekintő, idő előtti kampányfogás volt.


Traian Basescu a kormányülésen beszélt a miniszterekhez
Traian Basescu a kormányülésen beszélt a miniszterekhez


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: