2011-07-19 16:44:02• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés: aberráció a kötelező lakásbiztosítás

Szatmárnémeti városa nem kíván egy pénzintézet pénzbehajtója lenni, ezért nem is fog senkit megbüntetni azért, mert nem fizette ki a kötelező lakásbiztosítását egy aberráns, teljesen idióta törvény miatt - jelentette ki a polgármester.

A fejlesztési minisztérium kezdeményezésére még 2008 novemberében fogadta el Románia parlamentje az Ilyés Gyula polgármester által egyszerűen csak aberránsnak nevezett törvényt, melynek következtében minden polgármesteri hivatal, így a szatmárnémeti is pénzbehajtóvá degradálódik egy pénzintézet kedvéért. Ekkor született meg ugyanis az a döntés, mely szerint minden egyes lakásért évente 20 eurós biztosítást kötelező fizetni a tulajdonos árvíz, földcsuszamlás és földrengés okozta károk ellen. „Mióta Szatmárnémeti létezéséről feljegyzések léteznek, sehol nem tesznek említést jelentős földrengésről, míg földcsuszamlásra sincs nagy esély és árvíz sem volt lassan fél évszázada, de végül is sose lehet tudni", kezdett felháborodásának ecseteléséhez Ilyés.

Ennél is abnormálisabb azonban az az eljárás, amit annak ideijén a honatyák gondolkodás nélkül elfogadtak. Ezek szerint az így befolyt pénzösszeget a Természeti Katasztrófák elleni Biztosítási Pénzalap (Pool-ul de Asigurare Im­potriva Dezastrelor Naturale -PAID) kezeli, amely több biztosító társaság szövetsége, azaz egy privát, kereskedelmi elvek mentén működő intézmény. A pénz begyűjtéséről viszont minden egyes polgármesteri hivatalnak magának kell gondoskodnia!

A törvény előírja ugyanis, hogy az adott polgármesteri hivatal köteles három napon belül minden olyan lakástulajdonost, aki nem fizette ki a biztosítást, kézbesítési visszaigazolással levélben figyelmeztetni a mulasztásról. „Júliusban Szatmárnémetiben 2694-en fizették be a biztosítást, amiben benne foglaltatik az a mintegy 700 lakás, amely a Polgármesteri Hivatal tulajdonában van. Mivel a városban megközelítőleg 45.000 lakás létezik, ez azt jelenti, hogy csak júliusban több, mint 42.000 levelet kellene kiküldenünk. Figyelembe véve, hogy egy darab ilyen levél költsége hat lej körül van, ez azt jelentené, hogy csak júliusban mintegy 250.000 lejt kellene erre fordítanunk, miközben nincs elég pénzünk az utak javítására. Mindezt a mi pénzünkön, és csak azért, hogy egy privát cégnek legyen pénze ", dühöngött Ilyés.



Akárcsak Eötvös Gábor zenebohóc főműsorszámában, úgy ebben a törvényben is van másik aberráció bőven. Miután ugyanis a polgármesteri hivatal hónapról hónapra küldözgeti a sok ezer levelet, kötelessége megbüntetni a nem fizetőket - 100 és 500 lej közötti értékben. Ezen eljárás költségeit természetesen szintén a polgármesteri hivataloknak kell fedezniük. „Egy ilyen büntetés nem csak egy levél kiküldésével jár, ráadásul eljárási hiányosságok miatt számtalan pert ragaszthatnak a nyakunkba. Amit ha elveszítünk, még a perköltséget is fizethetjük", folytatta Ilyés.

A polgármester értetlenségének adott hangot, miként tudott egy ilyen aberráns, megvalósíthatatlan törvényt elfogadnia Románia parlamentjének (még ha ez lenne az egyetlen, jegyezzük meg halkan) és kijelentette, hogy tiltakozását napokon belül eljuttatja az összes érintett minisztériumhoz.

Ilyés leszögezte továbbá, hogy a 2008-ben megszavazott, ám csak most életbe lépett törvénynek Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala nem fog eleget tenni, mivel erre sem megfelelő anyagi, sem megfelelő humán erőforrás nem áll a rendelkezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: