2015-01-26 14:56:27• hírek • Kocsis Zoltán

Minden második ellenőrzött járműnél technikai gondok merültek fel

Szatmár megyében a tavalyi esztendőben a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) munkatársai átlagosan napi hét járművet állítottak meg és ellenőrizték technikai állapotát. A közel háromezer jármű csaknem felénél valamiféle műszaki problémát állapítottak meg.

A RAR tájékoztatása szerint a 2014-es esztendőben Szatmár megye útjain összesen 2700 járművet állítottak meg és ellenőrizték azokat. A megállított járművek (gépkocsik, motorkerékpárok, utánfutók) több mint fele, pontosabban 55,3%-a küszködött valamiféle műszaki problémával. A leggyakrabban a lámpákkal, jelzőkkel és fékkel vannak gondok, ám az alváz, a karosszéria, az abroncsok állapota vagy a felfüggesztés is sok esetben nem volt ideális állapotban.

A második leggyakoribb probléma a túlzott károsanyag-kibocsátás: a járművek 9,67%-a produkálta ezt a szindrómát. A megállított autósok 2,81%-a nem tudta igazolni, hogy az általa vezetett járműt alávetették-e az időszakosan kötelező műszaki vizsgának.

A megállítottak mindössze 0,67%-a esetében állapítottak meg azonosítási problémákat: az alváz vagy a karosszéria kódszáma nem egyezett a dokumentumokban szereplőkkel, vagy a jármű színe tért el a törzskönyvben szereplőtől, esetleg a gépkocsi rendeltetése (cégautók esetében) nem egyezett meg a dokumentumokban szereplővel.

A tavalyi év során Szatmár megyei közútjain a hatóságok 133 olyan járművet állítottak meg, amelyet balesetveszélyesnek ítéltek meg és azonnal felfüggesztették a forgalmi engedélyét. A rendőrséggel közösen megtartott ellenőrzések során 1414 bírságot szabtak ki, 441 forgalmi és 12 vezetői engedélyt függesztettek fel.

A RAR ugyanakkor felhívja az olvasók figyelmét, hogy az általuk közölt adatok nem felelnek meg a romániai autópark általános állapotának, mivel szakembereik eleve csak azokat a járműveket állítják meg és ellenőrzik, amely „gyanúsak".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: