2012-01-18 08:19:04• hírek • MTI

Minden magyar gyermek számít!

A romániai gyerekek magyar nyelvű iskoláztatásáért indít tájékoztatási kampányt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely szerint a romániai magyarság megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű oktatás.

A szövetség tájékoztatási hírlevele szerint Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára kedden azt hangsúlyozta: a Minden magyar gyermek számít szlogennel indítandó tájékoztatási kampány során arra biztatják a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar tannyelvű osztályba gyerekeiket. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években alig telt el év úgy, hogy ne jött volna létre önálló magyar iskola Erdélyben, de ennek csak akkor van súlya, ha a lehető legtöbb magyar gyermek tanul ezekben az intézményekben.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese elmondta: az anyanyelven való tanulás előnyeire akarják felhívni a szülők figyelmét. Az RMDSZ felkeresi a szórványkollégiumokat, a pedagógusokat, a szülőket és az egyházakat, hogy házról-házra járva juttassák el az anyanyelven való tanulás fontosságának üzenetét.
Bejelentették azt is, hogy megjelent a magyar nyelven tanuló harmadik osztályos elemistáknak szánt román nyelv és irodalom tankönyv, amely hiánypótló, hiszen évekig nem jelenhetett meg.

Erdélyben főként Székelyföldön jelent gondot a román nyelv elsajátítása. Az RMDSZ több mint két évtizede szorgalmazza a román nyelv sajátos módszer szerinti oktatását a magyar gyerekek számára, ami nagyrészt megvalósult a tavaly hatályba lépett oktatási törvény révén.

Minden magyar diák számít - ezzel népszerüsíti az anyanyelvi oktatást az RMDSZ

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: