2012-02-09 13:06:49• hírek • Szatmár.ro

Minden magyar gyermek számít!

A Szatmár Megyei RMDSZ a "Minden magyar gyermek számít" program keretein belül a megye tíz iskolájába fog hamarosan eljuttatni magyar könyvcsomagot, valamint bevonják a programba azokat a személyeket, akik napi kapcsolatban vannak a szülőkkel - óvónők, tanítónők, lelkészek, családorvosok, stb. - és fel tudják hívni a figyelmüket az anyanyelvi oktatás pozitívumaira.

Ilonczai Annamária háromgyermekes, illetve Szatmári Elemér hatgyermekes szülő beszélt a sajtó képviselőinek arról, miért tartják fontosnak a gyermekek magyar nyelvű iskolába íratását. A lényeg: nem szabad elvennünk gyermekünktől annak a kincsesládának a kulcsát, amelyik a magyar nyelv és kultúra értékeit, szépségeit rejti magában.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség "Minden magyar gyermek számít" szlogennel egy tájékoztatási kampányt indított, amelyben arra biztatja a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba gyerekeiket. A romániai magyar nemzetközösség hosszú távú megmaradásának az egyik legfontosabb eszköze ugyanis az anyanyelvű oktatás. Az országos kezdeményezéshez csatlakozott a Szatmár Megyei RMDSZ szervezet is, csütörtök délben pedig a Szatmárnémeti RMDSZ székházában került sor egy sajtóbeszélgetésre, amelyen két többgyermekes szülő beszélt az anyanyelvi oktatásról, annak fontosságáról a jellem fejlődése és a gyermek önmagára találásának folyamatában.

Ilonczai Annamária szerint már az óvodában fontos, hogy a gyermek anyanyelvén, azaz magyarul tanuljon, magyar csoportba járjon, hiszen 3-7 éves korban alakul ki a gyermek identitása, ekkor dől el, alakul ki több tulajdonság, ami egész életét befolyásolni fogja. A "tartósan magyar" állapot kialakulásához azonban feltétlenül fontos a magyar osztályban való tanulás. A román óvodába járatott magyar gyermek román barátokra tesz szert, a román nyelven folyó óvodai oktatást pedig legtöbb esetben román nyelvű általános iskola követi, szintén román anyanyelvű ismeretségi körrel, amiből kikerül majd a román anyanyelvű házastárs is. Az iskolába adáskor Ilonczai Annamária szerint előre kell gondolkodni: el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e majd magyarul beszélni unokáinkkal vagy sem...

A családanya szerint abban, hogy melyik szülő hová íratja be gyermekét, az anyagi jólét is befolyásoló: tapasztalata szerint a szegények és a tehetősek inkább magyar osztályba íratják gyermeküket, a középkategóriában élők viszont másképp gondolkodnak. Általánosságban véve szerintük a román osztályban tanuló gyermek majd jobban fog érvényesülni az életben, jobb anyagi körülmények között fog élni.

Ilonczai Annamária és Szatmári Elemér

Kudarcra ítélt gyermekek


Ilonczai szerint érdemes arra is gondolni, milyen élmények érik a magyar családból származó gyereket egy román oktatási nyelvű osztályban. Az iskola első évei számára a sorozatos kudarc-élmények évei lesznek, hiszen nem tud versenyre kelni a román anyanyelvű diáktársaival. Az ember ugyanis anyanyelvén sokkal hatékonyabban tud fejlődni, mint egy idegen nyelven.

Sok szülő a "minden mindegy" alapon íratja be az iskolába gyermekét. Ezen változtatni kell - mondja a háromgyermekes anya - hiszen saját kultúránkat védeni, erősíteni kell. A magyar gyerekek pedig nemzetünk megmaradásának kulcsfontosságú részei.

A legjobbat kell akarjuk gyermekeinknek

- Azt mondom, ha egy magyar szülő jót akar a gyermekének, akkor román osztályba is adhatja, de ha a legjobbat akarja, akkor csak magyar osztályba íratja - vélekedik a pusztadaróci lelkész és hatgyermekes családapa, Szatmári Elemér. Saját példáját is bemutatta: szülei annak idején nem gondolkodtak, hogy a szülőfaluja román iskolájába, vagy a hatvan kilométerre levő megyeközpont magyar nyelvű osztályába írassák be. Két fivérével is így történt, s ők is bizonyíthatják: akkor is érvényesülhet valaki Romániában, ha magyar nyelven tanult. Az anyanyelvi tanulás pozitív hatását pedig saját gyermekein is látja: a gyerkőcök érvényesülni tudnak az osztályközösségben és a tantárgyversenyeken is jól szerepelnek.

- Annak, hogy nem román osztályba adtam gyermekeimet, még nem éreztem hátrányát. A magyar osztály előnyeit pedig minden nap érzékelem - magyarázza Szatmári. Szerinte az anyanyelv fontos alkotóeleme az ember életének, amit nem egy-két év alatt lehet megtanulni. Akkor pedig, ha valaki nem ismeri tökéletesen anyanyelvét, akkor más nyelveket sem tud majd jól megtanulni.

Lelkészként Szatmári Elemér látja, hogy hogyan kínlódnak a szülők az iskola- és osztályválasztáskor, s azt is látja, hogy mekkora szenvedés a gyermeknek, amikor egy teljesen idegen környezetbe kerül, ahol az anyanyelvét sem használhatja és meg van különböztetve. Szerencsére sok szülő belátja, hogy nem előnyös a román általános iskola. Egy konkrét példával élve: miután egy gyermek sírva ment és jött az iskolából, egy év után a szülők átíratták a magyar osztályba és a kisebb gyerekek pedig már egyenesen magyar osztályban kezdték az iskolát.

Szatmári Elemér szerint a gyermekét román első osztályba írató magyar szülő egyik legnagyobb "bűne" az, hogy megfosztja a gyermeket a gyönyörű és gazdag magyar nyelv, a számos mese, monda, vers és népdal megismerésétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: