2009-05-24 09:06:25• hírek • Szatmár.ro

Minden magyar egyformán fontos

„Minden Romániában élő magyar embert képviselünk" - jelentette ki Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelölt szombaton az Arad megyei településeken tett látogatásakor. Hozzátette, amikor a június 7. szavazásról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk a kárpátaljai és a vajdasági magyarokról sem.

„Ők még nem szavazhatnak velünk, de a magyarországi, a felvidéki, az ausztriai és a szlovéniai magyarokkal közösen felelősek vagyunk értük is" - hívta fel a figyelmet Sógor, aki történelmi pillanatnak nevezte a június 7. napot, hiszen Trianon óta először együtt szavaz a Kárpát-medence magyarsága, majd a határok eltűnése után ismét egyesül a magyar nemzet.

A Simonyifalván szervezett közösségi fórumon Sógor a hagyományos nemzeti kisebbségek védelméről beszélt. „Ezen közösségek képviselői békés úton, parlamentáris eszközökkel próbálják rávenni a többséget arra, hogy ami jó Európa 14 országában, az jó lesz az Unió egész területén. A hagyományos nemzeti kisebbségek önhibájukon kívül kerültek új országba, anélkül, hogy valaha is elköltöztek volna évszázados lakóhelyükről.

Senki nem kérdezte meg őket, hogy szeretnének-e állampolgárságot változtatni, egy újabb hivatalos államnyelvet elsajátítani. Ezek a hagyományos nemzeti kisebbségek az illető országok leghűségesebb állampolgárai. Háborúk, gazdasági válságok, belpolitikai csaták, asszimiláció ellenére sem hagyták el őshonos, régi-új hazájukat. Részükről a lojalitás töretlen. Épp ezért érthetetlen, hogy a nagy országok több tízmilliós lakossága miért fél néhány százezres, esetleg félmilliós, másfélmilliós kisebbségtől." - részletezte az európai parlamenti képviselőjelölt.

Elmondta, az Unióban használatos önrendelkezések különböző formái a területi vagy kulturális autonómia, amely a többség és kisebbség konszenzusos politikájának az eredménye, nem gyengítette az illető ország gazdasági, politikai, társadalmi erejét, de még az Európai Unióét sem. "Románia 1920 óta létezik a mai formájában. Ezen a területen 28% nem román lakosság élt 1930-ban, ma ez a szám 10%-ra csökkent. Romániával együtt több tagországnak is hasonló gondja van. Vannak törvények, jogok, de nem tudják szavatolni ezeknek a gyakorlatba ültetését, pedig a nyelvi, etnikai, regionális sokszínűség európai érték.

Ezért fontos, hogy a már működő, jól bevált uniós példákból, egy mindenki számára elfogadható, az országok területi integritását nem sértő, iránymutató tervezet szülessen" - ismertette Sógor Csaba a következő parlamenti ciklusra tervezett tevékenységét.


Sógor Csaba Arad megyei településeken járt
Sógor Csaba Arad megyei településeken járt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: