2010-10-11 15:39:50• hírek • Szatmar.ro

Összefogás a családért

Három katolikus egyházmegye fog össze a család megerősítéséért. A határokon átívelő együttműködés ez év októberétől kezdődik. A tervekről a Szatmári Katolikus Püspökségen tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Megyénk Római Katolikus Püspökségének vezetésével egy egy évig tartó, a határokon átnyúló programot szerveznek meg Szatmár, Szabolcs-Szatmár és Hajdúdorog egyházmegyék különböző településein. A Két ország, egy cél, közös siker elnevezésű Európai Uniós projekt fő célja a család segítése, megerősítése.

Hankovszky Ferenc a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöki helynöke szerint a család az egyik legfontosabb tényező az egyén életében, hiszen mint mondta, mindenki ott nő fel. Amíg hajdanán a szülők, nagyszülők, de akár dédszülők is együtt éltek, közösen dolgoztak, napjainkban már az is ritkának számít, ha két generáció együtt él, többek között ez is közrejátszik az egyén személyiségének kialakulásában.

A demográfiai csökkenésnek azonban több oka is van - tudtuk meg Lepedus Istvántól, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Világiak Irodájának referensétől -, például az abortusz, a válás, illetve az időbeosztás. Mivel ezek a jellegzetességek úgy hazánkban, mint Magyarországon azonosak, úgy érezték az egyházvezetők, hogy közösen kell fellépniük annak érdekében, hogy változtassanak a helyzeten és megelőzzék a fentebb említett problémák kialakulását.
A 2011-es évet a Magyar Püspöki Kar a család évének nyilvánította, így ezzel talán még inkább sikerül újra megtalálni azt az erőt, amelyet a közösségek elvesztettek.

A programban két római katolikus egyházmegye - a szatmári és a Debrecen-Nyíregyházi -, illetve a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye vesz részt. Lepedus elmondása szerint azért esett a választás éppen ezekre, mivel a történelem folyamán nagyon sokáig azonos, Eger központú vezetés alatt működtek, valamint földrajzilag is e két magyarországi katolikus egyházmegye esik legközelebb a szatmárihoz.

A határokon átívelő pályázat révén közös felkészítőket, rendezvényeket tartanak majd, útmutatást kívánván adni úgy egyéni szinten, mint a család szintjén.
A három megye 20-20 önkéntest képez majd ki szakmailag a házassági felkészítőkre, jegyesfelkészítőket tartanak, családakadémiát, házas hétvégéket és még rengeteg színes programot, amelyeknek a harmonikus családi élet elérése a célja.

A középiskolások számára helyzetjátékokkal is készülnek az előadások mellett. Hazánkban két éve kezdték el a négy éven át tartó programot, amelyeket Szatmár három oktatási intézményében tartanak, a tanfelügyelőséggel egyetemben azonban ezek számát további hét iskolára terjesztik ki.
A jegyes kurzusokat egy pár esetében hét alkalommal tartják meg, hozzávetőleg egy-másfél órán keresztül. Ezek tematikája a házasság szentsége, konfliktuskezelés, szexualitás.

A már meglévő családokat a Házascsoport - családakadémia elnevezésű programokra várják, amit havonta rendeznek meg. A Házas hétvége elnevezésű rendezvényt, egy hétvégén keresztül, pénteken 18 órától vasárnap 16 óráig tartanak majd, de sor kerül a Tematikus családnapra, a Konferencia: segítség a krízis idején című események is, ugyanakkor a Nagytáborra is, ahol a cél a megfelelő személyes, családi és közösségi kapcsolati háló bővítése lesz.

Az említett egyházmegyék képviselői várják az önkéntes jelentkezőket úgy a képzésekre, mint a felkészítőkre, csoportos találkozókra.


Lepedus a családfontosságáról beszélt
Lepedus a családfontosságáról beszélt



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: