2020-01-28 08:36:56• hírek • Blikk.hu

Minden bizonnyal emberi mulasztás okozta Kobe Bryanték tragédiáját

Felfoghatatlan Kobe Bryant (†41) tragédiája, az USA-beli kosárlabda-legendát, minden idők egyik legjobbját az egész világ gyászolja.

 

Az észak-amerikai bajnokságban (NBA) szereplő Los Angeles Lakers ikonikus alakja, aki 2016-ban fejezte be pályafutását, vasárnap helikopter-balesetben hunyt el. Szörnyű kimondani, de minden bizonnyal emberi mulasztás, felelőtlenség okozta kilenc ember halálát...

A beszámolók szerint reggel 10 óra előtt (magyar idő szerint este hétkor) a dél-kaliforniai Calabasas közelében zuhant le a sportolót szállító Sikorsky S–76 típusú gép. A fedélzeten tartózkodott többek között Bryant egyik lánya, Gianna Maria-Onore (†13) is, s a katasztrófát senki sem élte túl.



Az eddig nyilvánosságra került információk alapján a légi járműnek nem volt műszaki problémája, a tragédia a nem megfelelő látási viszonyok miatt következhetett be. A pilóta a rendkívül ködös időben, a Los Angeles-i Dodgers-stadion közelében kísérelt meg vészleszállást végrehajtani. Mintegy tizenöt percig körözött a levegőben, azt remélve, hogy a sűrű massza némileg feloszlik. Sajnos, ez nem következett be: a Los Angeles-i rendőrség szóvivője elmondta, nem véletlenül nem használták a hatósági helikoptereket a délelőtti órákban, ugyanis semmit sem lehetett látni.

Bryant pilótájának jelezték, túl alacsonyan repül, s emelkedjen, mert különben képtelenek nyomon követni a radaron a nem ideális terepviszonyok miatt. Végül a gép az ereszkedés során az előtte magasodó dombnak csapódott. Azonnal kigyulladt, ahogyan a körülötte lévő bozótok is lángba borultak, így a tűzoltók rendkívül nehezen tudták csak megközelíteni a helyszínt. A becsapódás előtt a helikopter nagyjából 244 kilométer/órás sebességgel repült, s 72 km/órával zuhant le. A benne ülőknek esélyük sem volt a túlélésre a tűzgolyóvá vált roncsban.



A Los Angeles Times című lap megszólaltatta Bryant korábbi pilótáját, Kurt Deetzet, aki szerint kizárt, hogy műszaki probléma okozta a balesetet.

Bryanttel és 13 éves lányával, Gianna Mariával utazott egy gimnáziumi baseballcsapat vezetőedzője, John Altobelli (†56), a felesége, illetve a gyermeke, Alyssa (†13), aki ugyanabban a csapatban kosarazott, mint a legendás sportoló kislánya. A gépen tartózkodott a kosárlabdacsapat asszisztense, Christina Mauser is, mellette egy Sarah Chester nevű nő, valamint tinédzser gyermeke, Payton.



A Los Angeles Lakers korábbi sztárja Giannában a jövő nagy kosárlabdázóját látta, gyakran lehetett őket együtt látni sporteseményeken. Az utolsó nyilvános megjelenésük során is együtt voltak a Brooklyn Nets–Atlanta Hawks NBA-meccsen. Bryant nemcsak az apja, de trénere és mentora is volt a lányának. Rendkívüli büszkén figyelte a fejlődését, Instagram-oldalán folyamatosan beszámolt a vele kapcsolatos történésekről. Szívszorító, nem élhették meg, hogy Gianna továbbvigye a legendás kosaras örökségét.

Bryant felesége, a Nataliát (17), Biankát (3) és a mindössze hét hónapos Caprit nevelő Vanessa (37) egyelőre nem szólalt meg a tragédia kapcsán. Nem úgy a barátok, az ismerősök, a rajongók.

„Kobe Bryant, noha minden idők egyik legjobb kosarasa, csak most kezdett el élni. Imádta a családját, szenvedéllyel tervezte a jövőjét. Gyönyörű lánya, Gianna elvesztése még inkább borzalmassá teszi a tragédiát” – írta Twitter-oldalán Donald Trump (73), az Egyesült Államok elnöke.

A hatszoros NBA-bajnok legenda, Michael Jordan (56) is megdöbbent.

– Sokkos állapotban vagyok azok után, ami történt vele és a kislányával. Szerettem Kobét, olyan volt számomra, mint a testvérem – nyilatkozta Jordan.

Ötször volt bajnok a Lakersszel



Kobe Bryant egészen különleges NBA-pályafutást zárt le 2016-ban. 1996-ban a Charlotte Hornets draftolta, ám egy percet sem játszott a klubban, amelytől rögtön a Los Angeles Lakershez került. Profi karrierje során kizárólag a kaliforniai gárdában játszott, húsz éven keresztül erősítette az együttest. 2000-ben, 2001-ben, 2002-ben, illetve 2009-ben és 2010-ben lett bajnok a csapattal. 2008-ban megkapta a liga alapszakaszának legértékesebb játékosa címet (MVP), emellett a 2009-es és a 2010-es nagydöntőben is őt választották a legjobbnak. 2006-ban, a Toronto Raptors ellen 81 pontot dobott, az örökranglistán ezzel a második helyen áll, csak Wilt Chamberlain (†63, Philadelphia Warriors) előzi meg, aki 1962-ben 100-zal zárt a New York Knicks ellen. 18-szor volt All-Star-válogatott, az amerikai nemzeti csapattal 2007-ben világbajnok lett, 2008-ban, négy évre rá pedig olimpiai aranyérmet szerzett. 2018-ban az általa írt és producerként is jegyzett Dear Basketball (Kedves kosárlabda) című rajzfilmjével Oscar-díjat nyert az animációs rövidfilmek kategóriájában.

Egy rajzfilm megjósolta a halálát

Az amerikai Comedy Central csatornán vetített Legends of Chamberlain Heights (A Chamberlain Heights legendái) című rajzfilmsorozat előre megjósolta Bryant halálát. A 2016. november 17-én sugárzott részben a kosaras lezuhant a helikopterével. A Twitteren a dotNoso nevű felhasználó által 2012 novemberében létrehozott bejegyzésben ez áll: „Kobe Bryant helikopter-balesetben hal majd meg”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: