2007-01-15 16:21:05• hírek • István Löchli

Higiénikus tej nyerésének feltételei

Az Európai Unióban nem lehet eladni a minőségileg nem megfelelő tejet.

A fejés mind a tej mennyisége, mind annak minősége szempontjából a tejtermelés egyik legfontosabb mozzanata. A nem tökéletesen tiszta körülmények között végzett fejés következtében a minőségileg károsult tej semmiféle utólagos kezeléssel már nem javítható. Az Európai Unióban nem lehet minőségileg nem megfelelő tejet eladni.
A tehénállomány csökkenését nem a tej alacsony ára fogja előidézni, hanem a termelt tej nem megfelelő minősége. Jövője csak annak a gazdaságnak van, amelyik saját maga értékesíti a megtermelt tejet, és az nem keveredik mások esetleg rosszabb minőségű tejével. Ennek érdekében az illető gazdaságnak nagyobb fejőstehén- állománnyal, tejhűtő- berendezéssel kell rendelkeznie és ha betartanak minden szabályt, ami a jó minőségű tej nyerésének elengedhetetlen feltétele, akkor a tej ára is magasabb lesz.
A fejés történhet kézzel vagy géppel. A kézzel végzett fejés helyét mára már szinte teljesen átvette a géppel végzett fejés. A fejés helye lehet az istálló vagy a fejőház. A kötött tartású teheneket általában az istállókban (vagyis helyben) fejik. A helyben végzett fejés lehet sajtáros (kannás) vagy tejvezetékes. A helyben végzett fejés nagy hátránya, hogy a fejőkészülék le- és feltétele közben nagy a fertőzés veszélye, mivel a fejőpoharak kapcsolatba kerülhetnek a szennyezett alommal, mikrobákkal szennyezett levegőt szívhatnak be. A helyben végzett fejésnél egy fejő 3-4 készüléknél többet nem tud kezelni, mert a tőgy gondos előkészítő munkálatait akkor már nem tudja megbízhatóan elvégezni. A kötetlen tartású tehenek fejése az erre a célra létrehozott épületben, fejőházban történik, ahol a fejő az  erre a célra kialakított fejőállásokban, kényelmesebb testtartásban dolgozik és a fejés eszközei kis helyen vannak koncentrálva, azok könnyen cserélhetőek. Ilyen körülmények között a fejés nagy tisztasággal végezhető, a tejjel érintkező felületek kisebbek, a tej zárt rendszerben szállítható és azonnal hűthető. A munkatermelékenység jelentősen nő, a tehenek jönnek a fejőházba, ugyanakkor az állatok teljesítményeinek és egészségi állapotának ellenőrzésére modern berendezések állnak rendelkezésre.
A fejőberendezés legfontosabb része a fejőkészülék. A fejőkészülék legfontosabb követelménye, hogy a tejet a lehető legrövidebb idő alatt és a legtökéletesebben kinyerje,  ne okozzon sérülést és a tej minősége a legjobb maradjon. A jól karbantartott, megfelelően beállított és üzemeltetett készülékek ennek a célkitűzésnek megfelelnek. A rosszul működő és nem higiénikus berendezések viszont ártanak az állat egészségének, tőgygyulladást válthatnak ki.
A jól végrehajtott gépi fejésnek vannak személyi, valamint környezeti feltételei:
A személyi feltételek:
- az állatokkal szívesen foglalkozó és jól képzett személy;
- a fejőgépet ismerő, képzett személy, aki a gépet ellenőrzi, azt javítani és beállítani is tudja.
A környezeti feltételek:
- egészséges tehénállomány;
- tiszta istálló;
- kifogástalanul működő fejőberendezés;
- megfelelő eszközök a tisztításhoz és fertőtlenítéshez;
- megfelelő helyiség a tejjel kapcsolatba kerülő berendezések tisztítására;
- szakszerűen végzett karbantartás, javítás;
- megfelelő tartalék-alkatrészek;
Nagy jelentősége van a tőgygyulladásra hajlamos, nehezen és hosszasan fejhető tehenek ismeretének, valamint a gyógyszeres kezelés alatt álló egyedek pontos nyilvántartásának és azok külön fejésének.
A fejés előtt el kell végezni a fejési előkészületeket, amelyek a következők:
- alapos kézmosás után a fejéshez használt védőruha felvétele;
- a tejjel érintkező berendezések tiszta vízzel történő átöblítése;
- a törlőkendők és fertőtlenítőszerek előkészítése;- a fejőgép beindítása;
- a pulzusszám ellenőrzése.
Ezután következnek a gépi fejés alapműveletei, amelyek a következők:
- alapos tőgymosás 40-45 C fokos tiszta vízzel;
- tőgytörlés, lehetőleg egyszer használatos törlővel;
- az első tejsugarak külön edénybe történő kifejése és a tej ellenőrzése;
- a fejőkészülék felhelyezése, eligazítása, a tejfolyás ellenőrzése;- a gépi utófejés;
- a fejőkészülék levétele;
- a kifejés ellenőrzése, és ha szükséges a kézi utófejés;
- a tőgybimbó fertőtlenítése.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: