2012-02-16 07:40:42• hírek • Szatmár.ro

Minden Szatmár megyei út járható

Egész éjjel dolgoztak a hóeltakarítók a járhatatlanná vált megyei utakon, a rendőrség, a határőrség és a hegyimentő csapatok is közreműködtek a hó eltakarításában illetve a hóban rekedt autósok kimentésében. Már egyetlen település sincs elzárva a külvilágtól és csak néhány településen van csak gond az áramellátással.

Egész éjszaka zajlott a munka a megyei utakon, hogy megszüntessék a hófúvások miatt helyenként másfél, két méter magas hótorlaszokat, amelyek miatt járhatatlanná vált néhány út. Különösen Nagykároly és Tasnád környékén akadtak komolyabb gondok, de hajnali 5 óra körül már minden út járhatóvá vált.

Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke az éjszaka folyamán a legkritikusabb helyzetben levő utakon járt. - Jól vizsgáztak a nagykárolyi és tasnádi helyi rendőrök, az önkormányzatok is megtettek minden tőlük telhetőt, hogy mielőbb eltüntessék az útakadályokat. Jó volt látni, hogy egyik vidéki település hogyan segíti a másikat akár munkagépekkel, akár önkéntesekkel. Több mezőgazdasági társulás is kivette a részét a munkából, a gépparkjukban található hóeltakarításra is alkalmas eszközökkel segítettek - mondta a tanácselnök.  

A Megyei Tanács által nemrégiben létrehozott hegyimentő-csapatok is kint volt a járhatatlan utakon. A Nagykároly környékére beosztott csapatnak kevesebb munkája volt, Tasnád környékén azonban akadt tennivaló: Gencs környékén egy helyi buszjáratot és utasait mentettek ki az árokból, Tasnádszántó környékén pedig az úton keresztbe fordult, a hóban elakadt autóból mentettek ki egy családot. Fülöp Szabolcs, a hegyimentők vezetője a Szatmár.ro kérdésére elmondta: olyan felszereléssel indultak a bevetésre, hogy minden körülmények között, akár gyalog is el tudjanak jutni a bajba jutottakhoz, így nem hiányoztak a terepjáróból a sílécek és a hótalpak sem.

Csehi és Fülöp is egyetértett abban, hogy a havazás nem okozott volna gondokat, de a 20 km/órás szél miatt kialakult hóátfúvások komoly hótorlaszokat hoztak létre, amelyeket esetenként egy-egy két tonnás jármű is csak többszöri nekifutással tudott áttörni.

A Szatmár Megyei Tanácsnál egyébként egész éjszaka ügyelet volt, a 35-40 bevetett hóeltakarító gép útvonalát a két évvel ezelőtt beszerelt GPS nyomkövetőkkel figyelték, s ha kellett, könnyen át is csoportosították ezeket az egységeket.

Az Electrica embereinek reggelre sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást Sződemeteren, részlegesen pedig Túrterebesen és Sárközújlakon. Szilágypérban ésTúrterebestelepen  még a reggeli órákban dolgoztak a hibák elhárításán, a tervek szerint délre már lesz áram ezeken a településeken is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: