2018-07-13 12:20:53• hírek • Bede Emőke

Minden Szatmár megyei állatvásár zárva tart az afrikai sertéspestis miatt

Továbbra is tart a korlátozás: zárva vannak az állatvásárok, ugyanis az afirkai sertéspestis még mindig jelen van megyénkben.

A DSVSA arra figyelmezteti a gazdákat, hogy az ASP nem csak a vaddisznókat érinti, ugyanúgy megfertőzheti a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni őket, de olyan szénával sem, melyet az említett területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, A sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek akár a szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) szintén továbbvihetik a betegség kórokozóját.


"A betegség heveny (akut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. A vemhes kocák elvetélhetnek" -figyelmeztetnek a betegség tüneteire a magyar hatóságok, ugyanis a szomszédos országban is találtak már fertőzött vaddisznótt.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: