2009-03-10 17:44:25• hírek • Hofer László, MTI

Minden 50. amerikai gyerek otthontalan

Az Egyesült Államokban minden ötvenedik, összesen 1,5 millió gyerek megtapasztalja az otthontalanságot, évente legalább egyszer nincs fedél a feje fölött - derült ki egy friss kutatásból.

A gyerekek a gazdasági válság fő vesztesei között vannak, és ez a probléma csak erősödni fog a jelzálogválság miatti kilakoltatások következtében - mutatott rá kedden nyilvánosságra hozott tanulmányában az otthontalan családok problémáival foglalkozó newtoni (Massachussetts) országos központ.

Az a legfontosabb tanulság: minden szövetségi államnak, az Obama-kormánynak és a kongresszusnak is kötelessége egyenlő lehetőségeket biztosítani minden amerikai gyereknek ahhoz, hogy az otthon biztonságában nőjön fel és fejlődjön - hangsúlyozta Ellen L. Bassuk, a központ elnöke.

A kutatás szerint az otthontalan gyerekek alig egynegyede fejezi be a középiskolát. Az otthon hiánya káros hatással van fizikai és érzelmi állapotukra, körükben kétszer több az egészségügyi és lelki probléma.

Az Amerika legfiatalabb számkivetettjei című jelentés adatai szerint az otthontalan gyerekek 42 százaléka 6 évesnél fiatalabb, körükben aránytalanul sok az afroamerikai és őslakos amerikai (indián), minden hetedik ilyen gyerek közepes vagy súlyos egészségügyi gondokkal küzd.

Az egy főre eső otthontalan gyerekek száma Texasban, Kaliforniában és Louisiana államban a legmagasabb. A központ szerint az Egyesült Államok ötven szövetségi államából csak hatban működik megfelelő program a gyerekek hajléktalansági gondjainak megoldására.

Bassuk szerint itt az ideje, hogy az állam az otthontalan gyerekeknek is segítséget nyújtson, máskülönben ennek a problémának évtizedekre ható következményei lesznek. A központ egyebek mellett olyan programokat javasol, amelyek biztosítják, hogy az otthonukat elvesztő gyerekek oktatása ne szakadjon meg, illetve amelyek keretében segítenek a gyerekeknek feldolgozni az otthon elvesztésének traumáját.

Az utcagyerekek 42 nszázaléka 6 év alatti

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: