2010-10-19 09:38:09• hírek • Trebitsch Péter, MTI

Mind a 37 bányász meghalt Közép-Kínában

A föld alatt rekedt mind a 37 bányász holttestét megtalálták a közép-kínai Honan (Henan) tartomány Jücsou (Yuzhou) településének szénbányájában, ahol a szombati sújtólégrobbanás idején 276 bányász dolgozott - közölte kedden az állami munkavédelmi főhatóság.

Három napja mentők százai dolgoztak az eltűntek felkutatásán, de az a mintegy 2500 tonnányi szénpor, amely beomlott a tárnába, jelentősen lelassította az előrehaladásukat. Az utolsó öt holttestet kedd reggel hozták a felszínre.
Kedden már tudósítások jelentek meg a bánya bejáratánál virrasztó hozzátartozók egyre dühösebb kifakadásáról, amelyekben a munkabiztonság hiányosságai és a termelés előbbre valósága miatt tiltakoztak.

Ugyancsak indulattal reagáltak internetezők ezrei, kihasználva a chilei elnök felajánlását a segítségre. Volt, aki a bányavállalatokat bírálta, volt, akik a mentőket, más pedig éppen hogy a védelmébe vette az utóbbiakat, mondván, hogy bőséges tapasztalatuk van a hasonló helyzetekre.

Sebastian Pinera chilei elnök vasárnap azt mondta: ha Kínának segítségre van szüksége, Chilére számíthat.

Tavaly Kínában - a hivatalos statisztikák szerint - összesen több mint 2600 bányász vesztette életét munkabalesetben. A központi intézkedések hatására idén az első kilenc hónapban már országszerte ezer fölötti számban zárattak be veszélyesnek ítélt kisebb bányákat, s ezzel évi több mint 125 millió tonna szén kitermelését szüntették meg.

Kínában - amely a világ legnagyobb széntermelője és -felhasználója - az elektromos áram elállításának 70-75 százalékához szenet használnak.


Tavaly 2600 kínai bányász vesztette életét
Tavaly 2600 kínai bányász vesztette életét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: