2019-11-25 14:37:26• hírek • Bede Emőke

Milyen volt a kommunista hadseregben leszolgálni a kötelezőt? Ezt mutatja be Katonakönyv

november 27
Fotó: fortepan.hu
Fotó: fortepan.hu

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és G. M. Zamfirescu Kulturális Központ az 1989-es decemberi forradalomra annak 30. évfordulója alkalmából egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozatot szervez, melynek keretében kiállításokkal, előadásokkal és vetítésekkel idézik vissza és vitatják meg a három évtizeddel ezelőtt történteket.

A „Lázadó magatartás 1989 előtt a diktatúrával szemben” központi szál körül mozgó kulturális események egyike az a könyvbemutató, melynek során a 2019 májusában megjelent, Katonakönyv című kötetet ismerheti meg a szatmári olvasóközönség. „Gazda Albert a szovjet, Tóth Tibor a román, Huncík Péter a csehszlovák, Horváth Viktor a magyar, Makai József a jugoszláv néphadseregben szolgálta le katonaidejét a nyolcvanas években. Az öt, írással is foglalkozó, középkorúnak számító férfi vállalta, hogy évtizedes távlatból felidézi, milyen volt a pártállami fegyveres erők katonáinak lenni. Magyarul. Szándékaik szerint messze túllépve az anekdoták világán” – olvasható a Katonakönyv ismertetőjében.


Nagygéci Kovács József, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztő-helyettese ekképp értékelte a hiánypótló kötetet: "A hadseregben kötött barátságok, az ott szerzett tapasztalatok fontosak, de nem többek a minden csésze nosztalgia alján ott fénylő, leragadt cukornál, az ifjúságnál. Amiből a katonáskodás hosszú és fontos napokat vett el és cserébe keveset tett hozzá – ha tett hozzá egyáltalán. A Katonakönyv viszont messze nem felesleges olvasmány. A Cser Kiadó mind az ötlet, mind a megvalósítás terén jót alkotott, a kötet könyvtárgyként is megállja ugyanis a helyét.”


A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak a könyvbemutatóra, melyre november 27-én, 17 órakor kerül sor a szatmárnémeti Iparosotthonban, illetve a rendezvénysorozat további állomásaira is, melyekről ide kattintva lehet tájékozódni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: